Stanley A. 'zocht hulp maar kreeg die niet'

Stanley A., de man die bekende vrijdagnacht een 15-jarig meisje uit Nootdorp te hebben doodgestoken, kreeg volgens zijn advocaat niet de psychiatrische hulp die hij nodig had. 'Hij heeft steeds hulp gezocht, maar nooit gekregen.'

AMSTERDAM - De 25-jarige Stanley uit Den Haag werd op zijn 15de al eens veroordeeld voor een steekpartij. Omdat hij lijdt aan een psychische stoornis - volgens zijn dagboeken op internet had hij asperger, een syndroom verwant aan autisme - werd hem destijds jeugd-tbs opgelegd.


Afgelopen vrijdag ging hij opnieuw gruwelijk door het lint. Naar aanleiding van deze zaak zijn Kamervragen gesteld over het stelsel van jeugd-tbs. Worden jongeren wel goed genoeg gevolgd nadat zij zijn ontslagen uit de kliniek?


Volgens Theo Doreleijers, hoogleraar forensische psychiatrie, is de nazorg vaak erbarmelijk. 'In het slechtste geval wordt zo'n jongen na een jarenlange behandeling met een vuilniszak vol spullen op straat gezet zonder dat er een huis, school of werk is geregeld. In het beste geval komt er eens per week iemand van de reclassering langs die een vinger aan de pols houdt.'


Stanley A. is vier jaar behandeld in de Catamaran in Eindhoven, een gespecialiseerde kliniek voor forensische jeugdpsychiatrie. Een pij-maatregel, zoals jeugd-tbs officieel heet, (plaatsing in een inrichting voor jeugdigen), kon destijds worden verlengd tot maximaal zes jaar (inmiddels zeven). Kennelijk vonden de gedragsdeskundigen en de rechter het destijds niet nodig om de maatregel voor hem te verlengen.


Staatssecretaris Teeven heeft een wetsvoorstel naar de Kamer gestuurd om het mogelijk te maken jeugd-tbs om te zetten naar volwassenen-tbs. Maar dat had in Stanleys geval weinig uitgemaakt - hij heeft niet eens de maximale termijn voor jeugd-tbs 'uitgediend', dus het is onwaarschijnlijk dat voor hem reguliere tbs zou zijn aangevraagd.


'Hoe gruwelijk dit incident ook is, je kunt niet zeggen dat de gedragsdeskundigen destijds een verkeerde inschatting hebben gemaakt', zegt professor Peter van der Laan van het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving. In 2007 werd Stanley A. ontslagen uit de kliniek. 'Het is dus ook jarenlang wel goed gegaan. Ernstige ontsporingen als deze zijn moeilijk te voorspellen en je kunt niet iedereen levenslang opsluiten.'


In hoeverre Stanley na het ontslag uit de Catamaran nog is gevolgd door reclassering of andere hulpverleners, is onbekend. Zijn advocaat Rob Pohlkamp stelt nu dat de Hagenaar een jaar geleden in een brief al een noodkreet sloeg over zijn psychische problemen. In oktober klopte hij volgens Pohlkamp uit eigen beweging aan bij de psychiatrische instelling De Waag.


'Als een voormalig jeugd-tbs'er zelf aangeeft dat het niet goed gaat, moeten natuurlijk alle alarmbellen rinkelen', zegt kinderrechter en hoogleraar familierecht Paul Vlaardingerbroek. 'Maar als niemand heeft doorgevraagd naar zijn verleden, is zijn hulpvraag misschien wel ergens onder op de stapel beland.'


De Waag beantwoordt vanwege het medisch beroepsgeheim geen vragen over de behandeling van Stanley, maar bevestigt wel dat hij bekend was als cliënt.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden