Standpunt inzake asielzoekers onwrikbaar De Milliano verrast CDA met opstappen

Jacques de Milliano is opgestapt als lid van de CDA-fractie. Hij wenst niet geassocieerd te worden met een partij die Bosnische asielzoekers met de hoogste verblijfsstatus wil terugsturen....

Van onze verslaggevers

DEN HAAG

De voormalige voorzitter van Artsen zonder Grenzen beraadt zich over de vraag of hij alleen verder gaat in de Kamer, zich bij een andere partij aansluit of de Kamer definitief de rug toekeert. Hij verwierf ruim twaalfduizend voorkeurstemmen en vele adhesiebetuigingen. Dat is voor hem reden zich te bezinnen over het Kamerlidmaatschap.

De Milliano werd door partijvoorzitter Helgers binnengehaald als een van de vernieuwers van de CDA-fractie. 'Vervelend en teleurstellend', noemde fractievoorzitter De Hoop Scheffer het besluit van De Milliano gisteren. 'Maar als iemand aan de verkeerde kant van de weg rijdt, mag hij niet de rest verwijten aan de verkeerde kant van de weg te zitten.'

Het conflict tussen de CDA-fractie en De Milliano openbaarde zich onverwacht. De afgelopen dagen ging alle aandacht naar het conflict in de coalitie van PvdA, VVD en D66 over de Bosnische asielzoekers. Toen in coalitiekringen de rust was hersteld, maakte De Milliano bekend zich niet te kunnen verenigen met het CDA-standpunt, dat volgens hem haaks staat op het CDA-verkiezingsprogramma.

De CDA-fractie reageerde aanvankelijk onthutst en woedend omdat De Milliano de fractie verweet 'opportunistisch' en 'onbezonnen' het besluit te hebben genomen. Na lang vergaderen werd het De Milliano uiteindelijk toch gegund, aldus De Hoop Scheffer 'zijn eigen standpunt te hebben, te houden en uit te dragen'.

In CDA-kringen is het fenomeen van dissidenten geen onbekend verschijnsel. Ten tijde van het kabinet Van Agt/Wiegel kende de fractie de zogeheten atoompacifisten. De Milliano weigerde gisteren echter de man van het afwijkende standpunt te worden.

'Ik zou in een politiek isolement geraken. Ik zou ook volledig ongeloofwaardig en politiek vleugellam worden. Ik wil niet voor joker in de Kamer zitten. Ik heb de kiezers gezegd waar ik voor sta. Het asielbeleid is een belangrijk ankerpunt. De strijd daarover heb ik in de fractie verloren.'

De Milliano eiste wijziging van het standpunt van de fractie. 'Vanuit mijn achtergrond weet ik uit welke gebieden deze mensen komen. Voor mij ligt hier de grens.' Twee keer eerder kwam De Milliano in conflict met zijn partij. Tijdens de verkiezingscampagne hekelde hij het sociale gezicht van het CDA en het plan om kinderen strafrechtelijk te vervolgen.

De Hoop Scheffer zei gisteren dat niet slechts één fractielid de voltallige fractie kan dwingen van een besluit terug te komen. De Milliano ontkende gisteren dat hij zijn zetel aan het CDA zou teruggeven, zoals partijvoorzitter Helgers veronderstelde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden