Standbeeld voor Jean Nelissen en Derksen is zelf publiciteitsgeil

Sportjournalist Jean Nelissen krijgt eindelijk een standbeeld en Johan Derksen moet nu echt naar zichzelf kijken.

Haro Kraak
Johan Derksen. Beeld ANP
Johan Derksen.Beeld ANP

TOP

De Neel (1936-2010) krijgt een standbeeld, het wordt vandaag onthuld op de Gulperberg. Dat werd een keer tijd.

Journalisten worden in Nederland hoogst zelden geëerd. Sportjournalisten komen er helemaal bekaaid vanaf. Er zijn gelukkig uitzonderingen, zoals de Theo Koomenlaan in Wervershoof en Eindhoven en de Theo Koomenstraat in Amsterdam.

Han Hollander heeft een weg (Gouda), laan (Amsterdam) en plein (Deventer) en in het Olympisch Stadion hangt een plaquette die herinnert aan zijn eerste radio-uitzending. Dat is het wel zo ongeveer.

Jean Nelissen. Beeld Kippa
Jean Nelissen.Beeld Kippa

Jean Nelissen, De Neel dus, wordt in het persbericht van de gemeente Gulpen-Wittem een 'wielersport-icoon' genoemd. Daar is geen woord aan gelogen. Nu dus een beeld.

Het begon allemaal met een passage in Jean, het opzienbarende leven van De Neel, de biografie van Bart Jungmann over Nelissen. Zijn vriendin en zijn broer mijmeren erover dat het mooi zou zijn als op de Gulperberg een monument zou worden geplaatst en zijn as zou worden uitgestrooid.

Het beeld dat vandaag wordt onthuld, aan de vooravond van de Amstel Gold Race, is van de hand van Andy Preim en Robin Smeets. Binnenin wordt een verzegelde koker geplaatst met as van Nelissen. Mooi, want van De Neel was er maar een.

Door: Paul Onkenhout

FLOP

Dinsdagavond werd op tv een discussie gevoerd over douchen in je blote billen versus douchen met je onderbroek aan. Het ging over jongens die op voetbal zitten. Het impliciete oordeel was: douchen met je onderbroek aan is raar. En: alle Marokkanen doen dat.

Dit zou een van de vele redenen zijn waarom Marokkaanse jongens het verpesten voor de andere jongens op voetbal. Aldus Johan Derksen, die het relletje maandag aanzwengelde in Voetbal Inside: te veel Marokkanen is funest voor een club.

Waarschijnlijk zijn we het eens dat het discriminerend is om hele bevolkingsgroepen over één kam te scheren, dat Marokkanen desondanks relatief meer opstootjes veroorzaken in het voetbal, dat een discussie over douchen misschien wel een non-discussie is, dat een debatje in een talkshow een geforceerd concept is en dat denigrerende opmerkingen een teken van zwakte zijn.

null Beeld VI IMAGES
Beeld VI IMAGES

Maar kunnen we dan, heren en dames talkshowhosts, ook afspreken dat het argument 'je bent gewoon publiciteitsgeil' op tv niet langer telt?

Dus als Johan Derksen in Pauw zijn tegenstander Farid Azarkan verwijt uit te zijn op roem, zoals hij dat eerder ook longarts Pauline Dekker van de antirooklobby in Pauw verweet, mag hij best even naar zichzelf kijken: hoe vaak heeft hij niet zijn 'avondje fame' gehad?

Door: Haro Kraak

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden