Standbeeld Peter de Grote blijft aanslag door leninisten bespaard

Een ondergrondse communistische groepering heeft dit weekeinde geprobeerd een monument voor tsaar Peter de Grote in het centrum van Moskou op te blazen....

BERT LANTING

Van onze correspondent

Bert Lanting

MOSKOU

De communistische bommenleggers meldden hun voorgenomen actie in een fax aan het persbureau Interfax. Volgens de groepering, de Revolutionaire Militaire Raad van Rusland (RVS), zou het standbeeld zondagochtend om half zes worden opgeblazen. Maar de RVS-leiders zegden de aanslag af om 'twee vissers, een jong paartje en enkele dronken voorbijgangers' te sparen.

Inderdaad vond de politie zeven pakjes met zo'n drie kilo plastic explosieven bij het monument, dat aan de oever van de Moskva-rivier in het centrum van Moskou staat. Volgens een woordvoerder van de politie verrieden de explosieven duidelijk de hand van een kenner. Als de explosieven waren afgegaan, was het 70 meter hoge monument zeker geveld, aldus de politie.

Het lijkt dat het om dezelfde groepering gaat die begin april ook een monument voor tsaar Nicolaas II aan de rand van Moskou opblies. Daarvoor eiste toen het Rode Leger van Arbeiders en Boeren (RKKA) de verantwoordelijkheid op. Dezelfde naam werd ook in een tweede fax aan het persbureau gebruikt.

Het RKKA waarschuwde toen al dat er nog meer aanslagen zouden volgen als de autoriteiten niet zouden afzien van hun plannen om het gebalsemde lijk van Lenin, de grondlegger van de Sovjet-Unie, uit het mausoleum op het Rode Plein te verwijderen.

President Jeltsin suggereerde onlangs dat Lenin eindelijk in het familiegraf in St.-Petersburg bijgezet moet worden, zoals Lenin zelf ook wilde. De Russische president wil dat er een volksstemming gehouden wordt over het lot van de beroemde mummie op het Rode Plein, die onder het Sovjetbewind jaarlijks door honderdduizenden mensen werd bezocht.

Het door de communisten beheerste parlement riep de bevolking vorige maand op zich te verzetten tegen de plannen Lenin weg te halen uit het mausoleum.

Hoe de Russen bij een eventueel referendum zullen stemmen, is nog onduidelijk: in Moskou en enkele andere grote steden is de stemming tegen Lenin, maar in de provincie wordt de stichter van de Sovjetstaat nog steeds vereerd.

Wat betreft het standbeeld van Peter de Grote is de stemming heel anders. Waarschijnlijk zouden velen in hun hart blij zijn geweest als het beeld opgeblazen was. Kunstliefhebbers vinden het beeld van de Russisch-Georgische beeldhouwer Tsereteli foeilelijk, terwijl gewone burgers het beeld te duur vinden. De kosten ervan worden op zo'n dertig miljoen gulden geraamd.

De tegenstanders van Tsereteli's standbeeld wilden aanvankelijk een referendum over de toekomst van het beeld houden. De Moskouse burgemeester Loezjkov - een bewonderaar en volgens sommigen een zakenpartner van Tsereteli - sloeg die aanval af door een commissie bijeen te roepen die oordeelde dat het beeld moet blijven staan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden