Standbeeld Frits Philips onthuld

EINDHOVEN (ANP) - Op de Markt in Eindhoven is zaterdagmiddag een groot bronzen standbeeld van Frits Philips onthuld. Burgemeester Alexander Sakkers en twee achterkleinkinderen van de familie Philips verrichtten de officiële handeling.

Op een eiland tussen de bomen, waar Frits Philips zo van hield en waarvan hij er zijn stad zo veel van heeft geschonken, kijkt het bronzen beeld uit over het hele plein, met aan het eind het Muziekcentrum Frits Philips. Philips is gehuld in een lange regenjas en glimlacht de karakteristieke voortandjes bloot.

Het postume eerbetoon aan 'Meneer Frits' is 3,19 meter hoog. Het is in Zuid-Frankrijk gemaakt door kunstenaar Kees Verkade en in het Italiaanse Bologna gegoten. Het heeft 2,5 jaar gekost om de benodigde 200.000 euro bij elkaar te krijgen. Veel Eindhovenaren gaven donaties, maar het meeste kwam van het bedrijfsleven.

Populariteit

Frits Philips was bekend als president van het Eindhovense Philipsconcern. Het personeel en de bevolking in Eindhoven droegen hem echter vooral op handen wegens zijn ongekunstelde en bescheiden optreden. Voorzitter Wim van der Leegte van de Eindhovense Fabrikanten Kring wees in zijn toespraak op die karaktereigenschappen. ,,Frits was wars van standbeelden. Voor hem hoefde dit misschien niet, maar voor ons wel.''

Namens een geëmotioneerde familie Philips sprak kleinzoon Frits zijn dank uit. Het monument vormt volgens de familieleden het uitroepteken aan het eind van het leven van hun opa.

Frits Philips overleed december 2005 op 100-jarige leeftijd. Komende maandag is het 102 jaar geleden dat hij werd geboren.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden