Standbeeld-affaire in Assen breidt zich uit

Bij de gemeente Assen is na de goedgekeurde aanvraag voor een Armeens monument nu ook een verzoek om een Turks gedenkteken ingediend ....

Hiermee blijft de Drentse gemeente het toneel van een decennia oude strijd tussen Armeniërs en Turken. Zij hebben tegengestelde visies op wat er rond de Eerste Wereldoorlog is voorgevallen in het (huidige) noordoosten van Turkije. Armeniërs claimen dat 700- tot 800 duizend landgenoten zijn omgebracht tijdens een door Turken afgedwongen exodus naar concentratiekampen in de Syrische woestijn. Turken erkennen dat er doden zijn gevallen, maar ontkennen dat er sprake was van volkerenmoord, zoals de Armeniërs beweren. De Turkse republiek hoeft zich niet verantwoordelijk te voelen voor de etnische schoonmaak in het Osmaanse Rijk, die voor de stichting van Turkije in 1923 plaatsvond.

'Wat de Armeniërs beweren, is nog lang niet bewezen', zegt G. Genc van TFN. Volgens hem hebben niet de Armeniërs, maar juist de Turken recht op een gedenkteken vanwege de 'gruweldaden van de Armeniërs gedurende de jaren 1906 tot 1922.' Zij zouden 517.955 Turken hebben vermoord.

De gemeente Assen werd dit jaar door een fout van een ambtenaar het strijdtoneel van dit conflict tussen Armeniërs en Turken overal ter wereld. Intern had het Assens bestuur besloten het verzoek voor een gedenkteken van de Armeniër Romashuk af te wijzen. Door een vergissing werd een eerder opgestelde brief, waarin wel goedkeuring werd verleend, naar Romashuk gestuurd. Deze goedkeuring kon niet meer worden teruggedraaid.

Wel is de tekst die op de gedenksteen komt te staan onder druk van het Assens bestuur nog aangepast. Romashuk mag nu alleen nog zijn eigen overleden voorouders herdenken.

Voor de Turken is deze afzwakking altijd onvoldoende gebleven. Na protesten, intimidatie en e-mailbombardementen op de computers van de gemeente Assen, is de aanvraag voor een eigen gedenksteen de nieuwste stap in de strijd.

'Wij zijn niet boos op de Armeniërs', zegt Genc. 'Zij hebben een verhaal, en wij ook. Assen moet nu ook naar ons verhaal luisteren en mag niet partijdig zijn.'

De gemeente zit ernstig in haar maag met de kwestie. Of er gehoor wordt gegeven aan de aanvraag is onduidelijk. 'De zaak is nog in onderzoek', aldus een woordvoerder. TFN wil niet zeggen wat er gebeurt bij een afwijzing, maar sluit acties niet uit. Het Armeens standbeeld zal daarbij worden ontzien, verwacht Genc. 'Een standbeeld is heilig.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden