Standaardpolis mag van Borst duurder worden

Minister Borst van Volksgezondheid vindt het 'bespreekbaar' om de premie voor de zogeheten standaardpakketpolis in de particuliere ziektekostenverzekering volgend jaar met 25 gulden te verhogen naar 203,60 gulden per maand voor mensen onder de 65 jaar....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

De ziektekostenverzekeraars bepleiten deze premieverhoging van driehonderd gulden per jaar, omdat volgens hen alleen op die manier een verdere stijging kan worden voorkomen van de omslag die alle particulier verzekerden bovenop hun premie betalen om de verliezen op de standaardpakketpolis te dekken.

Het overleg tussen verzekeraars en minister is nog niet afgerond, maar de cijfers die de verzekeraars hebben verzameld om hun claim te onderbouwen, wijzen tot dusver in de richting van een premieverhoging. Volgens de rekenmeesters bij verzekeraars en overheid wordt nog gezocht hoe de nadelige gevolgen die met name gezinnen zullen ondervinden, kunnen worden gecompenseerd. Of dat is gelukt, blijkt op Prinsjesdag.

Ouderen betalen voor de standaardpakketpolis thans een maandpremie van 148 gulden. De afgelopen jaren is de standaardpakketpremie, die door de overheid wordt vastgesteld, telkens met slechts zes of zeven gulden per maand (jaarlijks dus met 72 tot 84 gulden) verhoogd. Omdat de premie, bedoeld voor mensen met lage inkomens en een slechte gezondheid, niet kostendekkend is, mogen de particuliere verzekeraars de tekorten omslaan over alle verzekerden. Die zogeheten WTZ-omslag bedraagt 414 gulden per jaar; ouderen en jongeren betalen iets minder.

De forse premieverhoging voor de standaardpakketpolis is het gevolg van de 'terugheveling' van medicijnen en hulpmiddelen uit de AWBZ-verzekering naar de pakketten van ziekenfonds en particuliere verzekering. De AWBZ-premie kan daardoor omlaag, de particuliere premie zou met 15 tot 20 procent moeten stijgen. Of dat over de hele linie gebeurt, staat nog niet vast.

Een premieverhoging van 25 gulden voor de standaardpakketpolis komt neer op een stijging van ruim 14 procent. De verzekeraars kunnen daardoor hun verliezen op deze polis - en daarmee ook de WTZ-omslag - beperkt houden. De premie voor de zogeheten maatschappijpolis (de gewone particuliere polis) is lager dan die voor de standaardpakketpolis: de verzekerden zijn jonger en gezonder en kosten de verzekeraar dus minder.

Of de premie voor de maatschappijpolis volgend jaar ook met 15 tot 20 procent omhoog gaat, is de vraag. De verzekeraars beconcurreren elkaar met hun maatschappijpolissen. De premiegevolgen kunnen wellicht beperkt blijven doordat de particuliere verzekeraars een eigen risico gaan aanbieden.

Ook de beoogde prijsverlaging van medicijnen via de Prijzenwet, die volgend jaar van kracht moet worden, kan een dempend effect op de premie hebben. Voor particulier verzekerde werknemers blijft de premie vaak beperkt omdat werkgevers een deel ervan voor hun rekening nemen.

Tegenover de premieverhoging als gevolg van de terugheveling van medicijnen en dergelijke bij ziekenfonds en particuliere verzekering staat een premieverlaging bij de AWBZ. Puur rekenkundig geredeneerd zou de AWBZ-premie volgend jaar met negenhonderd gulden omlaag kunnen. Maar de werkelijkheid is anders: een deel van die besparing, 2,7 miljard gulden, wordt gebruikt om de premieverhoging voor het ziekenfonds beperkt te houden. Ook moet het afschaffen van de nominale AWBZ-premie uit die besparing worden gefinancierd.

Op het departement van minister Borst wordt gewerkt aan een campagne om het publiek uit te leggen dat tegenover de stijging van de ziektekostenpremie, waar het elke maand mee wordt geconfronteerd, wel degelijk een lagere AWBZ-premie staat. Maar dat blijkt pas het jaar daarop: de AWBZ-premie wordt namelijk geheven over de eerste schijf en tegelijk met de belastingen geïnd door de fiscus.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden