Standaardcomputers, nu!

Vele computergebruikers hadden de afgelopen twee weken last van virussen. Ze konden hun computer vaak uren niet gebruiken. En ze ontvangen nog steeds gevaarlijke emails....

Ad Lagendijk

Er zijn twee partijen aan te wijzen die veel te verwijten valt. In de eerste plaats Microsoft. Volkomen onnodig worden voortdurend nieuwe besturingssystemen ontwikkeld.

Om er een paar te noemen: Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows XP, Windows Server 2003. Deze besturingssystemen komen vaak ook in verschillende uitvoeringen (home, workstation, server, professional). De gebruiker moet elke keer overstappen op het nieuwe systeem.

Elk nieuw besturingssysteem zit vol met beveiligingslekken. Het kost jaren om die er uit te krijgen. Vele van die lekken worden gevonden door ervaren systeembeheerders en ervaren gebruikers. Als de meeste gaten dicht zijn, komt Microsoft met een nieuw besturingssysteem en begint alles van voren af aan.

Het is duidelijk dat Bill Gates en de zijnen deze profijtelijke spiraal nooit zullen willen doorbreken. Met een nieuwe versie van het besturingssysteem moet de gebruikers ook weer nieuwe versies van allerlei programma's aanschaffen. Vaak ook van Microsoft.

De consument heeft weinig keus. Microsoft heeft een monopolie. En het bedrijf gedraagt zich als een klassieke monopolist. Traditionele antitrust-organisaties ontbreekt de kennis om hier iets aan te doen.

De tweede partij die veel te verwijten valt, is de terugredende overheid. Op het gebied van de computers is het gedrag van menige fabrikant ronduit misdadig. Een goed voorbeeld is de computerprinter. Printers worden aangeboden tegen absurd lage prijzen. De fabrikant zorgt er voor dat de inktpatronen voor elk nieuw type anders is. De consument is overgeleverd aan deze fabrikant en moet tegen absurd hoge prijzen deze inktpatronen kopen.

Voor al deze problemen is het instellen van standaarden de oplossing. Standaarden hoeven niet bij wet geregeld te worden. Overheden kunwetenschapkortnen bepalen dat zij alleen producten zullen kopen die aan die standaards voldoen. Fabrikanten zullen snel eieren voor hun geld kiezen.

Te allen tijde zullen bedrijven met een groot marktaandeel hun invloed aanwenden om het instellen van standaarden tegen te houden. Er moet voor gewaakt worden om bedrijven niet teveel invloed te geven in de standaardcommissies. Onafhankelijke professionals, meestal wetenschappers in overheidsdienst, zijn de aangewezen leden van die commissies.

Natuurlijk moeten de standaarden internationaal geaccepteerd worden. Maar het initiatief kan in Nederland worden genomen. Helaas heeft zo goed als geen enkel lid van de Tweede Kamer enig verstand van computers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden