Stampij op de dijk, de paarden blijven rustig

De paarden zijn voorzien van hooi en water en staan nog op op hun ‘eiland’. Op de dijk vindt iedereen er het zijne van....

Van onze verslaggever Dick Boersema

De ruim honderd paarden die woensdagochtend nabij het Friese Marrum door het wassende water van de Waddenzee zijn ingesloten, staan nog steeds op de dijk rond de dobbe, een gegraven poel. Volgens veearts Marten de Vries zijn ze gezond. Er zijn geen paarden meer overleden. De wind is gaan liggen en het water is zeker zestig centimeter gezakt.

De pogingen van een geniebataljon de paarden via een pontonbrug naar de wal te brengen, zijn woensdagnacht om twee uur gestaakt. De pontons liepen aan de grond.

Donderdag varen bootjes van de brandweer af en aan met hooi en drinkwater. Om ze meer bewegingsruimte te geven, pompt de brandweer het water uit de dobbe. Op advies van de veearts zullen ruiters te paard vrijdag proberen de ongelukkige paarden naar de wal te lokken, een afstand van ruim een halve kilometer.

Zo gedwee als de paarden al twee dagen hun redding staan af te wachten in de zompige klei, zo hoog lopen op de Zeedijk de gemoederen af en toe op. Toeschouwers weten woensdagavond te vertellen dat paardeneigenaar Piet Lootsma het nooit nauw heeft genomen met het dierenwelzijn. Als later Lootsma zelf op de dijk komt kijken, ontstaat er een vechtpartij. De politie grijpt snel in.

Donderdag uiten meer partijen zich kritisch over de paardeneigenaar. De Algemene Inspectiedienst (AID) en de Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) verklaren aangifte te doen tegen Lootsma. Ook de de Partij voor de Dieren (PvdD) is dit van plan.

Boer Pieter Bouma uit Hallum heeft geen goed woord over voor deze ‘alternatievelingen’. ‘Waar waren deze dierenliefhebbers dinsdag?’, briest hij. ‘Toen konden we elke hand gebruiken. En nu staan ze toe te kijken en kritiek te leveren.’ Bouma kent collega Lootsma als een goede, hardwerkende boer. ‘Hij heeft niets verkeerd gedaan. Hij had al zijn paarden naar de hoogste dobbe gebracht. Het ging fout toen de paarden ’s ochtends naar een lagere dobbe zijn gezwommen.’

Boze ogen richten zich ook op het Fryske Gea, dat het buitendijksgebied het Noarderleech beheert. Zij zouden te slap zijn opgetreden tegen hun pachters, die volgens het contract op 15 oktober hun vee binnendijks hadden moeten brengen. Volgens directeur Hosper zijn die contracten geen strikte overeenkomsten.

Dinsdag heeft districtshoofd Nico Minnema de boeren gewaarschuwd. ‘Ik moest ze toch bellen, omdat de toevoer van het drinkwater naar de dobben zou worden afgesloten. Toen heb ik meteen gezegd dat er hoog water voorspeld werd.’ Volgens Minnema zijn de paarden vandaag goed in staat de oversteek te maken. ‘En voor de tijd van het jaar zijn dit zomerse temperaturen.’ Zij die op de dijk door hun verrekijkers constateren dat de paarden gestresst zijn, spreken volgens hem baggerpraat.

Ondanks de gebeurtenissen meent Ultsje Hosper dat er voor een paard geen betere plek is dan in het Noarderleech. ‘De lucht is gezond en het voedsel rijk. In een stoffige manege krijgen paarden ziektes als mok en schurft. Hier heb je geen veearts nodig.’ It Fryske Gea wil in de toekomst het gebied ontpolderen.

Hulpverleners hebben donderdag geprobeerd de paarden die bij Marrum zijn ingesloten door hoog water uit hun benarde positie te bevrijden. Landschapsorganisatie It Fryske Gea, eigenaar van het buitendijkse gebied waar de paarden staan, stelde donderdagmiddag dat de dieren pas vrijdagochtend van hun plek kunnen. (ANP) Beeld
Hulpverleners hebben donderdag geprobeerd de paarden die bij Marrum zijn ingesloten door hoog water uit hun benarde positie te bevrijden. Landschapsorganisatie It Fryske Gea, eigenaar van het buitendijkse gebied waar de paarden staan, stelde donderdagmiddag dat de dieren pas vrijdagochtend van hun plek kunnen. (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden