'Stamgasten zijn leuker dan eigen familie'

Iedere week spreekt Dag In, Dag Uit een stamgast in zijn of haar stamkroeg. Deze week: Rik (54).

Proost! Beeld anp
Proost!Beeld anp

Al bijna twintig jaar zit wijkverpleegkundige Rik (54) na zijn werk in de Ierse pub O'Leary's in Utrecht. Zijn vrouw komt ook. 'Als je met je telefoon wilt spelen, ga je maar thuis op de bank zitten met bier en chips.'

'Mijn moeder kreeg in de oorlogsjaren polio en raakte daardoor halfzijdig verlamd. Volgens haar stond ik als 3-jarig jochie op een kistje de afwas voor haar te doen. Al van jongs af aan vind ik het fijn om mensen te helpen.

'Tot ik begin jaren negentig een burn-out kreeg, werkte ik als broeder in het ziekenhuis, op de afdeling oncologie en later hematologie. Daar werd ik geconfronteerd met mensen van mijn leeftijd die de zaak niet overleefden. De gedachte 'shit, dit had ik ook kunnen zijn' vond ik het moeilijkst. Ik heb de dood vaak gezien en ik kan goed met andermans sterven omgaan, maar voor mijn eigen dood ben ik bang. Ik weet niet hoe dat komt.

'Tegenwoordig werk ik als wijkverpleegkundige. Ik zorg voor mensen zoals ik graag zou willen dat er in hun situatie voor mij zou worden gezorgd. Vorig jaar in november zat ik met mijn hand op de borstkas van mijn goede vriend Muis, ook stamgast hier, toen hij insliep. Mijn vrouw en ik hebben op zijn verzoek de thuiszorg gedaan, op het laatst 24 uur per dag. Mijn andere werk heb ik ervoor opzijgezet.

'Alle stamgasten samen vormen één grote familie, die leuker is dan mijn eigen familie. De maat met wie ik hier voor het eerst kwam, is getrouwd met de voormalige eigenares. De oudste van mijn vrouw en mij werkt achter de bar. Een van onze andere jongens huurt hierboven een kamer.

'We lachen veel, maar we delen ook alles wanneer het even minder gaat. Als je openhartig bent, dan heb je toch het meest met mensen? Dan ben je toch het dichtstbij?'

Stamgast Rik. Beeld
Stamgast Rik.Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden