Stamcelonderzoek biedt kans op behandeling MS

AMSTERDAM De zenuwziekte multiple sclerose (MS) is mogelijk ooit te behandelen met stamceltherapie. Dat concluderen Italiaanse onderzoekers vandaag in Nature Communications. Bij muizen wisten ze het ziekteproces te beïnvloeden.

De muizen leden aan de dierlijke variant van MS en kregen stamcellen ingespoten, ongespecialiseerde oercellen die nog tot allerlei celtypes kunnen uitgroeien. Die vervingen de beschadigde cellen niet, zoals in voorgaande onderzoeken werd geprobeerd, maar nestelden zich bij de ontstekingshaarden. Daar bevorderden ze de aanmaak van myeline, een stof die signalen tussen zenuwcellen geleidt.


Bij MS raakt de aanmaak van myeline in het centraal zenuwstelsel aangetast, waardoor de overdracht van zenuwimpulsen vertraagt en uiteindelijk stopt. De klachten zijn voor iedere MS-patiënt anders, maar hebben allemaal te maken met het slechter functioneren en uitvallen van zenuwgeleiding. Als op de juiste plekken myeline wordt aangemaakt, kan dat herstel opleveren.


MS behandelen met stamceltherapie is omstreden. Hoewel het theoretisch mogelijk moet zijn met stamcelbehandeling de beschadigde cellen weer myeline te laten aanmaken, lukt het artsen in de praktijk niet om dit bij mensen voor elkaar te krijgen.


Duizenden euro's

Dit weerhoudt commerciële instellingen er niet van om wereldwijd stamceltherapie aan te bieden aan patiënten met MS, een dwarslaesie of de dodelijke spierziekte ALS. Patiënten reizen naar China, Azerbeidzjan of Oekraïne voor een stamcelbehandeling. De behandelingen kosten duizenden euro's, maar de meeste artsen betwijfelen of er ooit een patiënt is genezen.


Het onderzoek van de Italiaanse wetenschappers tracht wel op wetenschappelijke wijze tot een behandeling van MS te komen. Bijzonder hoogleraar multiple sclerose Rogier Hintzen van het Erasmus MC Rotterdam is positief. 'Het onderzoek laat zien hoe stamcellen lokaal positieve effecten teweeg brengen', aldus Hintzen. 'Het zal echter nog vele jaren herhaal- en vervolgonderzoek kosten voordat deze inzichten eventueel bij de behandeling van MS bij mensen kunnen worden gebruikt.'


In Nederland lijden ongeveer 15 duizend personen aan MS. Hoewel de ziekte vaker bij vrouwen voorkomt, zijn de symptomen bij mannen doorgaans erger.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden