Stamcellen gekloond uit menselijk embryo

Zuid-Koreaanse wetenschappers zeggen erin geslaagd te zijn uit een gekloond menselijk embryo stamcellen te halen. Zij denken dat dit de eerste stap is op weg naar een medische revolutie...

ANP

Stamcellen zijn cellen die nog niet zijn ontwikkeld en die kunnen uitgroeien tot iedere willekeurige soort cel in het lichaam.

Voor het onderzoek onder leiding van de diergeneeskundige dr. Woo Suk Hwang - die in 1999 de eerste kalveren uit gekloonde cellen produceerde - gebruikten de wetenschappers 242 eicellen van zestien Zuid-Koreaanse vrouwen. Bij al die cellen werd de kern vervangen door de kern van een lichaamscel van dezelfde vrouw. In dertig gevallen ontwikkelde zich daaruit een embryo dat genetisch volkomen gelijk was aan de eiceldonor. Na enkele dagen werden uit die embryo's de stamcellen gehaald.

Die cellen ontwikkelden zich tot de drie belangrijkste weefseltypes die in het menselijk lichaam voorkomen, meldden de onderzoekers. De cellen werden in muizen getransplanteerd. Daaruit bleek dat zij zich tot nog specifiekere celtypen konden ontwikkelen. Volgens Hwang is het ook voor de eerste maal gelukt dat zich uit de stamcellen zenuwcellen ontwikkelden.

Onderzoekers hebben al eerder gezegd menselijke embryo's gekloond te hebben voor het onderzoek naar stamcellen, maar veel daarvan waren omstreden. Geen enkele wetenschapper heeft echter tot dusver zoveel embryo's kunnen gebruiken en ook is nooit eerder de ontwikkeling van de stamcellen tot in een zo ver stadium gelukt, zei Hwang donderdag tegen de BBC.

Dat het werk van Hwang en zijn team serieus moet worden genomen, blijkt uit het feit dat een gedetailleerd verslag van het onderzoek wordt gepubliceerd door het wetenschappelijk tijdschrift Science. Voordat over een onderzoek gepubliceerd wordt in een dergelijke gerenommeerd blad, onderwerpen andere onderzoekers het werk aan een kritische evaluatie. De hoofdredacteur van Science, Donald Kennedy, zei dat de mogelijkheden voor embryonale stamcellen enorm is, maar dat onderzoekers nog aanzienlijke wetenschappelijke hindernissen moeten nemen. Hij is van mening dat de resultaten van de groep van Hwang veelbelovend zijn. 'Maar het is belangrijk te bedenken dat cel- en weefseltransplantatie nog wetenschappen in ontwikkeling zijn en het kan nog wel jaren duren voor de embryonale stamcellen gebruikt kunnen worden in transplantatiegeneesmiddelen.'

Celbiologen en andere wetenschappers omschrijven de resultaten van Hwangs onderzoek als een 'aanzet tot een medische revolutie', 'een belangrijke medische mijlpaal' en 'een aanzienlijke vooruitgang op het punt van transplanteerbaar weefsel'.

Critici zijn tegen het winnen van stamcellen uit embryo's omdat hierbij een menselijk leven in het beginstadium wordt verwoest. Religieuze groeperingen en andere conservatieve stromingen zijn wegens het gebruik van menselijke embryo's fel gekant tegen het stamcellenonderzoek. Onder hun druk heeft de Amerikaanse president Bush de overheidssteun voor dergelijke onderzoeksprojecten fors beperkt.

Hwang, die zijn onderzoek vrijdag in Seattle presenteert, heeft benadrukt dat hij beslist niet van plan is de onderzoeksresultaten te gebruiken voor het produceren van baby's. Hij is voorstander van een verbod op dergelijke activiteiten, die hij omschreef als 'idioot'. ,Wij zullen nooit menselijke klonen produceren. Bij het klonen van dieren hebben wij zoveel problemen en gevaren met misvormingen meegemaakt, in het bijzonder in de inwendige organen.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden