Stalker stuurde jarenlang sms'jes naar topadvocaten: 'Grappig bedoeld, ben geen kwade genius'

Robert B. wordt verdacht van het jarenlang stalken van advocaten Theo Hiddema, Gerard Spong, Renata Honig en Nico Meijering. Vandaag stond hij voor de rechter in Amsterdam. 'Ik heb wel eens een keer een sms'je gestuurd. Dat was grappig bedoeld, ik ben geen kwade genius.'

Theo Hiddema tijdens de uitreiking van de Best Geklede Man volgens het tijdschrift Esquire in 2016. Beeld anp
Theo Hiddema tijdens de uitreiking van de Best Geklede Man volgens het tijdschrift Esquire in 2016.Beeld anp

In de Amsterdamse rechtbank zit Robert B. donderdagochtend onderuit gezakt op zijn stoel. De 50-jarige B. - brilletje op de neus, warrige haren en drukke handgebaren om zijn punt extra duidelijk te maken - is al twee uur aan het woord. 'Enerzijds geeft hij wel toe' te hebben ge-sms't en gebeld. Maar anderzijds herkent hij zich niet in het beeld dat van hem wordt geschetst.

B. wordt verdacht van het jarenlang stalken van advocaten Theo Hiddema, Gerard Spong, Renata Honig en Nico Meijering. De man uit Riel - die volgens eigen zeggen in 2010 zijn rechtenstudie afrondde die hij in 1989 was begonnen - sms'te en belde alleen al in de periode september 2015 tot maart 2016 vijfhonderd maal, aldus het dossier.

Uit verveling

De laatste maanden werd de toon steeds grimmiger. Zo kreeg Nico Meijering - advocaat van onder anderen Dino S. - sms'jes met boodschappen als: 'Ik ben de broer van Holleeder'. 'Je bent echt wanhopig.' Maar in de berichten merkte de stalker ook op dat hij 'dichtbij was', en werd er gerefereerd naar Meijerings wandelvakantie en een ketting die hij niet meer draagt. Spong nam extra veiligheidsmaatregelen. En Hiddema noemde het werk van B. 'terreur', omdat hij niet wist wat de stalker van plan was.

'Ik heb wel eens een keer een sms'je gestuurd', reageert B. 'Dat was grappig bedoeld, ik ben geen kwade genius.' Dat hij dat deed kwam voort uit verveling, stelt hij. Hij woonde tijdelijk in België en had te weinig om handen. Wat hem betreft zijn de beschuldigingen veel te zwaar aangezet. 'Het is erger gemaakt en feiten zijn verdraaid.'

Maar, zegt de rechter: 'Theo Hiddema stelt dat u al acht jaar lang geregeld belt met de vraag: Theo, ben je al dronken?' En dat niet alleen: de laatste maanden zou B. hem bijna dagelijks hebben gebeld, vanaf 46 verschillende nummers.

'Ik heb hem misschien eens per maand gebeld', relativeert B.

'Als ik in het dossier naar de maand oktober kijk, dan belde u bijvoorbeeld op 4, 6, 8, 9, 10, 14, 15 en 19 oktober. Op 20 oktober belde u acht maal', zegt de rechter.

Moeite met de waarheid

'Ik kan dat niet plaatsen', vervolgt de man die volgens de psycholoog moeite heeft met de waarheid. B. benadrukt juist bewondering te hebben voor de door hem gebelde advocaten, een vak dat hij misschien zelf wel had willen uitoefenen. 'Als ik het echt had gewild, had dat ook wel gekund.' Hij stuurde bovendien ook wel eens een compliment. 'Ik heb Meijering ook een topadvocaat genoemd in mijn sms. Ik hoor niet dagelijks dat ik een topadvocaat ben', zegt B.

'Dat komt omdat u ook geen advocaat bent', reageert de rechter.

Wat het Openbaar Ministerie betreft krijgt B. een onvoorwaardelijke werkstraf van 240 uur en een contactverbod, tevens eiste de aanklager een voorwaardelijke celstraf van vier maanden. 'Ik vind dit ernstig', zegt de officier van justitie. 'Het gaat om een lange periode, het gaat om advocaten die hun werk onbelemmerd moeten kunnen doen. Hoe kan iemand denken dat het grappig is om mensen voortdurend te belagen?'

Voorbeelden van sms'jes

'Hé Theo, heb je al gedronken?'

'Ha, Gerard, ben je een jongen of een meisje?'

'Nico, heb jij een meisjescomplex? We kunnen je helpen.
Groet, de pooiers van de Wallen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden