Stalin stuurde massa's van Duitse kampen naar Goelag

Maar liefst anderhalf miljoen Sovjet-burgers die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Duitse krijgsgevangenschap zaten, zijn na terugkomst in de Sovjet-Unie direct doorgestuurd naar werkkampen op de steppen en in Siberië....

ANP

Deze aantallen zijn dinsdag bekendgemaakt door de voorzitter van de presidentiële rehabilitatiecommissie, Aleksandr Jakovlev, aan de vooravond van de viering van de 'Dag van de Overwinning' op de Duitsers vandaag. Hoewel bekend was dat een groot aantal Russische krijgsgevangenen na thuiskomst direct weer het slachtoffer werd van repressie, is nog nooit zo'n hoog cijfer genoemd.

Ook het aantal Sovjet-soldaten en -officieren dat om deze reden niet naar de Sovjet-Unie terugkeerde, is veel hoger dan gedacht, namelijk meer dan 180 duizend.

De militairen waren beter dan anderen op de hoogte van wat Stalins oekaze 'geen overgave' concreet betekende. Tijdens de Tweede Wereldoorlog had Sovjet-leider Josef Stalin al zijn burgers de opdracht gegeven zich nooit levend aan de nazi's over te geven. Wie dat toch deed, werd als een verrader van het vaderland beschouwd.

Op het onderzoek naar de lotgevallen van de krijgsgevangenen uit de Duitse kampen lag decennialang een taboe. Zelfs na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie waren er maar weinig historici die deze periode durfden te onderzoeken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden