NieuwsUltimatum FNV

Stakingen Tata Steel onvermijdelijk na verlopen ultimatum

Na een nieuwe tumultueuze dag bij Tata Steel in IJmuiden met werkonderbrekingen lijken deze week ook de vakbonden in actie te komen. FNV-bestuurder Roel Berghuis noemde stakingen zelf onvermijdelijk nu de directie van Tata Steel in Nederland weigert te voldoen aan een eerder gesteld ultimatum.

Hoogovens van Tatasteel bij IJmuiden.
 Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Hoogovens van Tatasteel bij IJmuiden.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

In het ultimatum had de FNV uitleg geëist over het vermeende ontslag van directeur Theo Henrar. Ook willen de bonden een werkgelegenheidsgarantie voor langere termijn. Verder eisten de bonden dat er geen bedrijfsonderdelen worden verkocht en dat Tata Steel in Nederland ‘een zelfstandig opererend deel’blijft in het concern.

Aan beide eisen weigerde de directie te voldoen. Uitleg over het vertrek van Henrar kwam er niet. En een werkgelegenheidsgarantie kan alleen deel uitmaken van nieuwe cao-afspraken. Berghuis noemde de reactie van de directie ‘zeer teleurstellend’. ‘Ik had ook niet anders verwacht, want we werden een half uur voor het verstrijken van het ultimatum uitgenodigd. Als ze iets hadden willen bereiken, hadden ze ons maandag moeten uitnodigen. Dan kan je misschien in een marathonoverleg nog ergens komen.’

Komende donderdag kunnen 4.000 Tata-werknemers die lid zijn van de bond stemmen over de aard van de acties. Dat gebeurt vanwege de coronacrisis op een groot parkeerterrein, waarbij de werknemers vanuit hun auto actieoverleg voeren.

Het entreegebouw van de hoogovens.  Beeld ANP
Het entreegebouw van de hoogovens.Beeld ANP

De directie van Tata Steel Nederland onder leiding van Hans van den Berg deed dinsdagavond een beroep op het personeel om acties uit te stellen en de boel niet te laten escaleren. ‘Acties zullen de huidige slechte resultaten verder onder druk zetten. Het is juist van belang dat we ons samen tot het uiterste inspannen om het bedrijf in goede gezondheid te houden’, aldus een brief van de directie van Tata Steel Nederland aan het personeel. Opvallend was dat Tata Steel Europe, waaronder ook het Britse deel valt, met een eigen brief kwam. In de persoonlijke brief van topman Henrik Adam werd opgeroepen de eenheid te bewaren en zich niet af te zetten tegen het Britse deel. Volgens Adam kan IJmuiden niet zonder de Britse zuster, omdat klanten ‘niet accepteren dat slechts één hub hun van producten kan voorzien’. Ook spreekt Adam zalvende woorden over de ‘ontslagen‘ en inmiddels verdwenen Henrar die hij een in de toekomst nog een ‘passend afscheid’ belooft. FNV-bestuurder Berghuis heeft er geen goed woord voor over. ‘Die man weet helemaal niet wat er speelt op de werkvloer. Met dat ellenlange epistel verovert hij echt niet de harten van de mensen.’

CNBC meldde dinsdag dat de Indiase moedermaatschappij inmiddels in Groot-Brittannië onderhandelingen voert over staatssteun aan het Britse deel van het bedrijf. Daar zou 500 miljoen pond mee gemoeid zijn. Daarnaast wil Tata nog eens 1 miljard pond staatssteun voor de andere Britse dochter Jaguar Landrover.

Lees ook

Tata Steel Europe herhaalt na ultimatum FNV: geen gedwongen ontslagen bij reorganisatie
Bij de reorganisatie van de Europese activiteiten van het Indiase staalconcern Tata Steel, waaronder het voormalige Hoogovens in IJmuiden, zullen in Nederland geen gedwongen ontslagen vallen. Dat herhaalt Tata Steel Europe desgevraagd nadat de Nederlandse tak een ultimatum van vakbond FNV kreeg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden