Stakingen huisartsen voorlopig afgeblazen

De huisartsen hebben verdere stakingsacties voorlopig afgeblazen. Voorzitter Bas Vos van de artsenorganisatie LHV heeft vrijdag na een gesprek onder vier ogen met topambtenaar Martin van Rijn van Volksgezondheid de indruk gekregen dat er voldoende openingen zijn om weer te onderhandelen over een nieuw honoreringsysteem....

Van onze verslaggeefsters

Dat gebeurt maandag in de loop van de dag. De zorgverzekeraars zullen maandag nog niet meedoen aan het overleg. Daarvoor is het wantrouwen bij de artsen jegens de verzekeraars nog te groot. De dokters vrezen dat zij te veel aan de leiband van de verzekeraars moeten lopen, omdat die als financiers van de zorg eisen kunnen stellen.

Voor minister Hoogervorst van Volksgezondheid is het van groot belang dat hij de huisartsen meekrijgt voor zijn honoreringsplannen. Op 7 juni moet hij zijn nieuwe zorgverzekeringswet, waar de huisartsenplannen onderdeel van zijn, verdedigen in de Eerste Kamer, die veel kritiek heeft op de wet.

Patiëntenorganisatie NPCF is blij dat er geen vervolgacties komen. ‘We hopen dat de dialoog gaat winnen.’ De organisatie is tevreden over het verloop van de staking. ‘We kregen veel telefoontjes over overlast, maar ernstige problemen zijn er niet gemeld.’ Bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg kwam één klacht binnen, die verder wordt onderzocht.

‘Vooral de positieve reacties van de patiënten zijn belangrijk’, vindt Joop Raams van het actiecomité Eemland. ‘We hebben bonbons en kaartjes gekregen.’ Toch hebben reeds 150 patiënten de brief op de NPCF-website gedownload, waarmee ze hun huisarts aansprakelijk kunnen stellen voor het verlies van hun no-claimkorting.

De Utrechtse ambulancedienst RAVU had 30 procent meer oproepen en 25 procent meer ritten. Afdelingen Eerste Hulp zagen de drukte verdubbelen tot verdriedubbelen. Dankzij een goede voorbereiding en extra personeel werden calamiteiten vermeden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden