Update

Staking verrast weinig mensen

Weinig mensen hebben zich laten verrassen door de staking in het stadsvervoer van Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Dat lieten de woordvoerders van de vervoersbedrijven GVB, RET en HTM vanmiddag weten.

Demonstratie van Abvakabo en Milieudefensie op het Centraal Station in Amsterdam tegen de bezuinigingsplannen van de regering in het Openbaar Vervoer. © ANP

Zo waren er in Den Haag maar heel weinig vragen aan mensen die de servicebalies van HTM bemanden. Er kwamen maar weinig telefoontjes binnen over de staking. Ook in Rotterdam verliep alles rustig. 'Maar het is de zoveelste actie, het wordt bijna een soort gewenning', aldus een woordvoerder van de RET.

De bedrijven stelden al eerder dat op een gemiddelde zondag in totaal zo'n 770.000 mensen gebruik maken van het stadsvervoer in de drie steden. In Amsterdam gaat het om gemiddeld 350.000 mensen, in Rotterdam 250.000 en in Den Haag om 170.000.

'Stakingen achterhaald'
Reizigersorganisatie Rover noemt de stakingen achterhaald. 'Het ziet er niet naar uit dat de minister door de knieën gaat', aldus een woordvoerder. 'Wij zijn ook tegen de bezuinigingen, maar voor ons ligt ligt de aanbesteding een stuk genuanceerder. Het maakt voor ons reizigers niet uit door wie we vervoerd worden.'

Rover is meer gebaat bij andere manieren van actie voeren, aldus de zegsman. Als voorbeeld noemt hij het gratis vervoeren van mensen.

Rustige koopzondag
De winkeliers in de Amsterdamse binnenstad klagen over een rustige koopzondag. De voorzitter van de winkeliersvereniging De 9 Straatjes in de grachtengordel spreekt van omzetderving die wordt veroorzaakt door de acties in het openbaar vervoer.

De voorzitter van de winkeliersvereniging Fashion- en Museum District in Amsterdam-Zuid, waaronder de luxe winkelstraten P.C. Hoofstraat en de Van Baerlestraat vallen, spreekt van een dubbele aanslag. Volgens haar is het niet alleen veel rustiger omdat de trams en de stadsbussen niet rijden, maar zijn ook de automobilisten thuis gebleven door het mistige weer.

TCA profiteert
Taxicentrale Amsterdam (TCA) heeft het vandaag extra druk. Het taxibedrijf heeft extra wagens op de weg om de grotere vraag aan te kunnen, meldt een TCA-woordvoerster. Zo reden er rond 16.00 uur 475 taxi's in de hoofdstad, terwijl dat vorige week op hetzelfde tijdstip 283 waren.

Op de telefooncentrale van TCA is ook extra personeel werkzaam om de vele telefoontjes af te kunnen handelen.

Geen reserveringen
Het taxibedrijf neemt vandaag geen reserveringen meer aan om te voorkomen dat de chauffeurs hun klanten door de drukte niet op de afgesproken tijd kunnen ophalen. 'We willen geen valse beloftes wekken die we in deze situatie niet waar kunnen maken', aldus de woordvoerster.

De gemiddelde wachttijd op een taxi blijft beperkt tot 5 tot maximaal 10 minuten, wat volgens de zegsvrouw gebruikelijk is. Bij vlagen loopt de wachttijd bij de telefooncentrale wel op, zo komt het voor dat bellers 10 wachtenden voor zich hebben.

Rotterdam
Bij de Rotterdamse Taxi Centrale (RTC) was het overdag 'niet extreem veel drukker' dan normaal, aldus een woordvoerder. Vanaf het eind van de middag belden er wel meer klanten dan gewoonlijk voor een ritje, maar dat zou volgens de zegsman ook door de dichte mist kunnen komen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden