Staking spoor gaat niet door, hoop op akkoord

De aangekondigde spoorstaking van vandaag gaat niet door. De vakbond VVMC verlengde gisteravond het ultimatum tot vanavond zeven uur om de onderhandelingen tussen bonden en de NS-directie een kans te geven....

Van onze verslaggever

De kans op overeenstemming steeg aanzienlijk omdat alle bonden nu vinden dat het nieuwe dienstrooster op 10 juni kan ingaan. Ook FNV Bondgenoten, dat maandag nog meende dat de invoering van het rooster moest worden uitgesteld, liet deze eis vallen na overleg met de achterban.

FNV eist in ruil daarvoor dat het nieuwe dienstrooster weer kan worden teruggedraaid. Volgens de FNV moet op 1 oktober 2001 duidelijk zijn of het dienstrooster wordt voortgezet.

De FNV spreekt van een diepgeworteld wantrouwen van het personeel ten opzichte van de directie. 'Wij willen zekerheden, omdat wij bang zijn dat het nieuwe rooster tot een hogere werkdruk leidt, terwijl die al hoog is vanwege het nijpende personeelstekort en het hoge ziekteverzuim', aldus onderhandelaar G. Hardeveld.

Na de onenigheid van maandag zitten de bonden weer op één lijn. De sectorraad van de FNV, het parlement van de sectie spoor, gunde onderhandelaar A. van den Berg dinsdag meer ruimte. Onder stringente voorwaarden mocht Van den Berg de eis van 10 juni laten vallen. Maandag had de raad dat nog fel van de hand gewezen. Onder druk van het hoofdbestuur van FNV Bondgenoten ging de achterban toch akkoord.

De top van FNV Bondgenoten was zelfs bereid om de sectorraad te overrulen als die zou volharden in de eis. Het bestuur vond dat het niet meer aan de andere FNV'ers kon uitleggen waar het conflict bij het spoor over ging. Ook vreesde de bond de gesel van de publieke opinie. 'Ik wil zeker weten dat mijn leden achter me staan. Dat is nu het geval', zei onderhandelaar Van den Berg.

De onderhandelingen tussen NS en bonden liepen gisteravond overigens stroef. Slechts stapje voor stapje kwamen de NS-directie en bonden tot elkaar. Ze borduurden tot diep in de nacht voort op de afspraken tussen minister Netelenbos van Verkeer en de bonden. Dat betekent dat er meer variatie in het werk van machinisten en conducteurs komt, dat een bindende arbitrage over het rondje om de kerk aanstaande is.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden