Staking piloten Lufthansa dupeert 400.000 reizigers

Meer dan 400 duizend passagiers zijn vanaf vandaag de dupe van een grote pilotenstaking bij Lufthansa. De Duitse luchtvaartmaatschappij heeft de komende dagen liefst 3.800 vluchten geschrapt. Het is de grootste staking uit de Duitse luchtvaartgeschiedenis.

VAN ONZE CORRESPONDENT ROLF BOS

BERLIJN - De piloten van het luchtvaartbedrijf staken voor een hoger loon en voor handhaving van de huidige pensioenvoorwaarden. Naar verwacht duurt de staking, die deels samenvalt met het begin van de paasvakantie in sommige Duitse deelstaten, tot vrijdagnacht.

Tussen Schiphol en Frankfurt zijn in totaal 42 vluchten geschrapt. Ook van en naar Rotterdam The Hague Airport zijn vluchten geannuleerd. Ook bij dochtermaatschappij Germanwings wordt gestaakt. Piloten van de vrachtafdeling van Lufthansa leggen eveneens het werk neer.

De 5.400 piloten van Lufthansa bakkeleien al twee jaar met hun werkgever. Inzet is een loonsverhoging van 10 procent. De luchtvaartmaatschappij wil niet verder gaan dan 5,2 procent, plus een eenmalige betaling van 2.000 euro.

Lufthansa wil verder de regeling versoberen dat vliegeniers al vanaf hun 55ste kunnen stoppen, met behoud van 60 procent van hun salaris. Gemiddeld stoppen de piloten op hun 59ste. Tot hun echte pensioenleeftijd krijgen ze gemiddeld 124 duizend euro per jaar.

Volgens pilotenvakbond Cockpit zijn de eisen gerechtvaardigd. Woordvoerder Jörg Handwer zegt dat de stijging van de lonen de laatste jaren relatief minder is dan bij andere beroepsgroepen.

De staking komt op een saillant moment. Begin mei treedt de nieuwe bestuursvoorzitter Carsten Spohr aan. Hij is van huis uit zelf piloot, maar de stakers verwachten van hem weinig heil.

De piloten kunnen als grootverdieners op niet al te veel bijval rekenen van het Duitse publiek. Ze maken 12 procent van het personeelsbestand van Lufthansa uit, maar hun salariskosten bedragen eenderde van de totale kosten. Een beginnend Lufthansa- piloot krijgt een jaarsalaris van zo'n 70 duizend euro. Dat bedrag kan oplopen tot 260 duizend per jaar.

De Duitse regering heeft tevergeefs pogingen ondernomen om beide partijen te verzoenen. Politici spreken van 'een nieuwe klap in de toch al zwaar aangeslagen luchtvaartbranche'.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden