Nieuws

Staking op Duits spoor duurt voort, ook treinverkeer vanuit Nederland ondervindt last

Hoewel de Deutsche Bahn de schade door een staking van de machinistenvakbond op allerlei manieren probeert te beperken, blijven spoorreizigers in Duitsland veel last ondervinden. Aan het eind van donderdagmiddag worden wederom grote menigten verwacht in de spaarzaam rijdende Duitse treinen.

Reizigers wachten donderdag in op een van de schaarse treinen die wel rijden.  In Duitsland ligt door een staking een kwart van  langeafstandsverkeer op het spoor stil. Beeld Belga
Reizigers wachten donderdag in op een van de schaarse treinen die wel rijden. In Duitsland ligt door een staking een kwart van langeafstandsverkeer op het spoor stil.Beeld Belga

Door de staking rijdt maar een kwart van het Duitse langeafstandsverkeer op het spoor. Ook lokaal gaat maar 20 tot 30 procent van de dienstregeling door. Door de krappe bezetting staat de Deutsche Bahn weer toe dat een reiziger een plek kan reserveren naast een andere passagier. Dat was sinds de winter niet meer mogelijk vanwege het coronavirus.

De staking raakt ook buurdeelstaten van Nederland. Zo is het lastig om vanuit Venlo het Duitse binnenland in te reizen, omdat vanuit Mönchengladbach geen directe treinen rijden naar Düsseldorf en Keulen. Toch zijn de vertragingen groter in het oosten dan in het westen van het land, onder meer doordat de vakbond daar beter georganiseerd is.

Loonsverhoging

Het is de tweede dag op rij dat de machinisten staken. Een conflict tussen de vakbond en de Deutsche Bahn over loonsverhoging ligt hieraan ten grandslag. De Gewerkschaft Deutscher Lokomotivführer (GDL) wil dat het honorarium voor medewerkers met 3,2 procent wordt verhoogd, plus een eenmalige coronabonus van 600 euro.

Die eisen brengen de Deutsche Bahn in een lastig parket. Vorig jaar onderhandelde het Duitse equivalent van de NS een akkoord uit met de EVG, de vakbond voor allerlei treinmedewerkers. De GDL aast op een betere deal. Maar als de Deutsche Bahn toestemt, wil ook de EVG weer naar de onderhandelingstafel.

Naar verwachting duurt de staking tot en met vrijdagochtend. Volgens de Deutsche Bahn is een akkoord met de GDL ‘redelijk dichtbij’, zegt een woordvoerder tegen Reuters.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden