Staking oké, maar Latijn gaat door

Als de scholieren Marc Gebuis en Robert de Jong drie weken geleden na de wiskundeles niet hun beklag hadden gedaan over de harde werkelijkheid van de tweede fase, dan had hun leven er nu heel anders uitgezien....

Van onze verslaggever Sander van Walsum

De Jong liep al veertig sommen achter op het schema, en hij had er zojuist nog dertig bij gekregen. Zouden ze niet in stáking kunnen gaan, opperde een omstander.

Het plan verbleef een paar dagen in een sluimertoestand. De gangbare weekendgenoegens hielden de gemoederen meer bezig. Tot Gebuis een stakingsoproep op Internet plaatste. Weldra kwamen reacties binnen. Eerst bij tientallen, vervolgens bij honderden. Maar de zaak kwam pas echt aan het rollen toen de 'scholierenvakbond' Laks zich met de regie van de actie ging bemoeien. Hierdoor verkreeg de manifestatie een zekere legitimiteit, en kregen de organisatoren meer armslag.

Het Laks praat, onder meer met de politie van Den Haag over gebruik van Malieveld ('Binnenhof en Plein zijn niet groot genoeg voor ons'). Voor Gebuis en De Jong is de rol van woordvoerder weggelegd. Ze hebben talloze mediaoptredens afgewerkt, mochten zelfs bij Paul de Leeuw op schoot.

Op hun school, de christelijk scholengemeenschap Aquamarijn in Vlaardingen, houden zij vrijwel continu ontvangst in de kamer van de directeur. Tenzij de docent Latijn en de drie leerlingen, die voor dit vak hebben gekozen, er hun intrek nemen. Dan wijken ze uit naar de kamer van de conrector.

De conrector wijdt zich stoïcijns aan zijn taken als Gebuis en De Jong hun mediacontacten onderhouden. De AVRO belt. Of ze iets over het onderwijs in het algeméén hebben op te merken. Aan het studiehuis en de staking is de laatste tijd immers al zo véél aandacht besteed. Tja, da's een probleem. De actievoerders voelen niet de roeping om voor te gaan in een fundamenteel debat over onderwijsvraagstukken. Ze willen alleen maar af van de cultuurshock waarmee de invoering van het studiehuis gepaard gaat. Ze willen 's avonds weer televisie kunnen kijken en chatten op Internet.

De Jong zegt dat hij op straat, in de winkel of via de elektronische snelweg geregeld complimenten krijgt over het nette karakter van de actie. 'De mensen vinden het mooi dat we het zó aanpakken, en dat we niet een afspraak maken met Adelmund om haar een taart in het gezicht te kunnen gooien. Dat had natuurlijk óók gekund.'

Van docenten en schoolbestuur krijgt het duo alle steun. Ze maken gebruik van de internetfaciliteiten van de school, en kunnen - zo beaamt de conrector - een genereuze (punten-) compensatie van het actiewerk tegemoet zien.

Gebuis en De Jong genieten zichtbaar van de storm die zij hebben ontketend Naar de klas gaan ze alleen nogals ze 'niks te doen hebben'. En buiten school kunnen zij zich even bekende Nederlander wanen. Op 6 december zullen zij in Den Haag met Kamerleden spreken, om vervolgens op het Malieveld de bijval in ontvangst te nemen van de 12 duizend betogers die er worden verwacht. Wie zou er níet warm van worden?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden