Staking legt openbaar vervoer in België plat
Chaos op de financiële markten? Voor de Belgische vakbonden was dat geen reden om af te zien van landelijke stakingsacties die het openbaar vervoer in grote delen van het land maandag goeddeels platlegden....
De vakbonden hadden de nationale actiedag uitgeroepen om de werkgevers en de overheid onder druk te zetten iets aan de dalende koopkracht van de werknemers te doen. ‘We moesten wel een waarschuwingssignaal zenden aan de regering en de werkgevers’, aldus Rudy de Leeuw, het hoofd van de socialistische ABVV. ‘Zij moeten ons uitleggen hoe het zo slecht heeft kunnen worden. We hebben koopkracht en banen nodig.’
Ook de christelijke vakbond ACV steunde de stakingsacties. De bonden eisen onder meer dat de werknemers gecompenseerd worden voor de gestegen energiekosten door middel van een verlaging van de BTW op benzine, olie en gas.
Als gevolg van de acties reden er vrijwel geen treinen in grote delen van België. Ook de internationale verbindingen lagen plat. Reizigers die door wilden naar Londen, Parijs of Amsterdam stonden vergeefs op hun trein te wachten. Pas vanaf tien uur ’s avonds kwam het treinverkeer weer langzaam op gang.
Ook het streekvervoer en de trams en bussen in de belangrijkste steden lagen stil. Gevolg van de stakingen was dat veel pendelaars voor de auto kozen, wat vooral in de ochtendspits tot flinke files leidde. Volgens de automobilistenvereniging VAB stond er gisterochtend 300 kilometer aan files op de Belgische wegen, eenderde meer dan normaal.
Naar schatting een kwart van de pendelaars had besloten maar een dagje thuis te blijven om de chaos te vermijden.
De Vlaamse ondernemersorganisatie Unizo noemde de acties ‘onverantwoord’, zeker in een ‘tijd van economische crisis’. Dat was ook de kritiek van de liberale partij Open VLD. Voorzitter Bart Somers noemde het een ‘peststaking’. Hij wees erop dat het overleg over de koopkracht nog moet beginnen.
Vooral de timing van de acties lokte veel kritiek uit. Was het ook een ‘goede stakingsdag’ bij Fortis, Dexia en de ING-bank?, vroeg een lezer schamperend aan de vakbondsleiders in een reactie op de website van dagblad De Standaard.