Den Haag

Staking legt Israëlische ambassade in Den Haag lam

Een slepend arbeidsconflict tussen Israëlische diplomaten en hun werkgever heeft geleid tot een staking die onder meer de ambassade in Den Haag lamlegt. Volgens een diplomaat is de ambassade vrijwel gesloten. 'We zijn eigenlijk al dicht, behalve dan dat het pand niet letterlijk op slot is', zei de diplomaat vandaag in de missie in Den Haag.

null Beeld anp
Beeld anp

'Voor Nederlandse bezoekers maakt dat niet uit, want die hebben geen visum nodig', aldus de diplomaat. Mensen die wel een visum voor Israël nodig hebben, kunnen dat nu niet krijgen.

Israëlische diplomaten staken onder meer omdat ze nog steeds 12 jaar geleden vastgestelde salarissen krijgen en zouden worden gediscrimineerd door het Israëlische ministerie van Financiën. Dat gebeurt onder meer door extra belasting op hun inkomen als in het buitenland werken. De diplomaat houdt naar eigen zeggen slechts 'een schaduwsalaris' over.

Begin deze maand zijn de diplomaten weer actie gaan voeren, nadat een maandenlange bemiddelingspoging was mislukt. Volgens de bond van werknemers van het ministerie van Buitenlandse Zaken onderhandelen 'de financiële bureaucraten van het ministerie van Financiën' niet te goeder trouw.

De acties zouden Israël diplomatiek isoleren, maar de Britse premier David Cameron was woensdag toch in Israël op bezoek. Dat is volgens de diplomaat helemaal achter de rug van het ministerie om geregeld door de Britse ambassade en de regering in Jeruzalem.

Hoe lang het loonconflict voortwoekert is onduidelijk. Het is evenmin te overzien of Israëlische bewindslieden die later deze maand naar de nucleaire top in Den Haag willen, tijdens de staking komen. 'Ze kunnnen het net als met Cameron buiten ons om regelen, maar het wordt dan een weinig productief bezoek. Wij bereiden normaal gesproken de bezoeken voor en regelen ontmoetingen en de ambassades spelen ook een coördinerende bij de beveiliging', aldus de diplomaat.

Bij het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag en de Nederlandse ambassade in Tel Aviv zijn tot nu toe geen meldingen binnengekomen van bedrijven of burgers die mogelijke gevolgen ondervinden van de staking op Israëlische ambassades, zo liet een woordvoerder vandaag weten. Ook ondernemersorganisatie VNO-NCW zegt geen signalen te hebben gekregen van eventuele problemen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden