Staking in Amsterdam definitief

amsterdam De gemeente Amsterdam stapt niet naar de rechter om de staking op Koninginnedag tegen te houden. Utrecht heeft nog geen definitief besluit genomen of de gemeente een poging zal wagen om de staking van 1 tot en met 5 mei te blokkeren....

Om de druk op hun werkgevers verder op te voeren, zullen vandaag veel Haagse parkeerwachters geen boetes uitschrijven voor foutparkeerders. Zij krijgen steun van hun collega’s uit Utrecht, Haarlem en Hoorn.

Ondertussen gaan de gemeentes en de vakbonden wel weer met elkaar in gesprek over het cao-conflict. Maar de kans dat ze er voor de Koninginnedagstakingen uitkomen, is klein, zegt onderhandelaar Ruud Kuin van AbvaKabo FNV. ‘We proberen eruit te komen’, voegt een voorlichter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) toe. ‘Maar de liefde moet wel van twee kanten komen.’

De onderhandelingen voor een nieuwe cao voor de 171 duizend gemeenteambtenaren duren nu al bijna een jaar. Volgens de vakbond lieten de werkgevers aanvankelijk doorschemeren dat er best ruimte was om te onderhandelen over een loonsverhoging. Sinds begin dit jaar zitten de gesprekken echter muurvast en houdt de VNG vast aan de nullijn.

De vakbonden eisen daarentegen in 2010 1,5 procent loonsverhoging en in 2011 eveneens. Volgens de werknemers zijn deze eisen in lijn met het sociaal akkoord dat vorig jaar op centraal niveau door werkgevers en werknemers is gesloten.

De gemeenteambtenaren zijn niet de enige overheidsfunctionarissen bij wie de onderhandelingen over een cao stroef verlopen. Ook de provincie en de universiteiten houden ‘halsstarrig’ vast aan de nullijn. Onlangs schreef CDA-staatssecretaris Bijleveld (Binnenlandse Zaken) dat het ‘onvermijdelijk’ is dat de lonen in de publieke sector niet kunnen stijgen.

commentaar Pagina 20

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden