Staking bij Akzo Nobel om nieuwe CA O

Ongeveer tweeduizend werknemers van Akzo Nobel hebben volgens FNV Bondgenoten donderdagmiddag het werk twee uur lang neergelegd. De vakbond organiseerde de actie op het moment dat het chemieconcern de aandeelhouders informeerde over de behaalde winst en omzet in 2004....

ANP

Met de werkonderbrekingwil FNV Bondgenoten het bedrijf dwingen tegemoet te komen aan de vakbondseisen in de onderhandelingen over een nieuwe CAO voor de ongeveer twaalfduizend werknemers van Akzo Nobel in Nederland. Het CAO-overleg is twee weken geleden vastgelopen. Breekpunt in de onderhandelingen is de discussie over hervorming van het pensioenfonds van de onderneming.

CAO-onderhandelaar B. Roodhuizen van de FNV-bond spreekt van een gigantische actiebereidheid bij het personeel. Onder meer bij het Pharma-onderdeel Organon in Oss, de verfvestiging in Sasssenheim en de zout-en chloordivisies in Hengelo, Delfzijl en Rotterdam hebben honderden werknemers het werk neergelegd.

Een woordvoerder van Akzo Nobel telde aan het einde van de middag ruim 1700 actievoerders. Volgens hem zijn er geen installaties stilgelegd en is het productieproces niet in de problemen gekomen. 'De acties zijn rustig verlopen. We hadden goede afspraken gemaakt met de bonden, zodat er geen gevaarlijke situaties zouden ontstaan.'

De zegsman wijst erop dat het bedrijf eerder deze week heeft geprobeerd het overleg nieuw leven in te blazen door aan te bieden de pensioendiscussie van de CAOagenda te halen en op een ander moment te voeren. Deze handreiking werd echter door de bonden van de hand gewezen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden