Stakers leggen openbaar vervoer Amsterdam plat

Het gemeentelijke openbaar vervoer in Amsterdam is maandag in de ochtendspits lamgelegd door een ambtenarenstaking. Tienduizenden reizigers moesten in de hoofdstad uitwijken naar de auto, fiets of een wandeling om hun bestemming te bereiken...

De gemeenteambtenaren in Amsterdam voerden maandag actie omdat ze boos zijn over het mislukken van onderhandelingen over een nieuwe CAO. De actiedag begon om 05.30 uur bij het gemeentelijk vervoerbedrijf (GVB). Ongeveer achthonderd werknemers, de complete ochtendploeg, legde drie uur lang het werk neer. Daardoor reden er tot 08.30 uur geen bussen, metrotreinen en trams en lag de veerdienst over het IJ stil.

In de middag hielden de vakbonden een manifestatie bij het stadhuis in Amsterdam. Voorzitter E. Snoey van Abvakabo FNV legde in een toespraak nog eens uit wat de actiedoelen zijn. Ze riep haar gehoor van enkele honderden ontevreden ambtenaren op om ook mee te doen aan de landelijke staking op donderdag 9 juni. Burgemeester Cohen van Amsterdam kreeg een petitie overhandigd.

Abvakabo-bestuurslid T. de Jong toonde zich tevreden over het verloop van de werkonderbreking. ‘De staking is gedisciplineerd verlopen en we denken dat onze boodschap is overgekomen.’ Op een enkele toerist na wisten verreweg de meeste forenzen, scholieren en andere reizigers vantevoren al van de staking.

De treinen van de Nederlandse Spoorwegen en de bussen van regiovervoerder Connexxion reden overigens gewoon. In de bussen was het volgens een Connexxion-woordvoerder erg druk. ‘Maar we hebben nergens grote groepen mensen hoeven laten staan.’

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) liet weten dat het moment van de werkonderbreking ietwat ongelukkig was gekozen. Deze week hebben er nog examens plaats, volgende week niet meer.

De gemeenteambtenaren in Nederland voeren al enige tijd acties waarin ze hun ongenoegen uiten over de vastgelopen CAO-onderhandelingen. Eind april liepen de onderhandelingen na een jaar uiteindelijk stuk op de looneis en het zogenoemde functioneel leeftijdsontslag (FLO).

Later in de week staan nog ambtenarenacties op het programma in Eindhoven en Almere (dinsdag), Utrecht (woensdag), Rotterdam, Haarlem, Maastricht (donderdag) en Den Haag (vrijdag). Deze acties bestaan uit werkonderbrekingen en manifestaties. Het openbaar vervoer wordt buiten Amsterdam nergens getroffen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden