Stakers binden in, Chávez kraait victorie in Venezuela

Banken, winkels, fabrieken en scholen in Venezuela zijn maandag voor het eerst sinds het begin van een grote landelijke staking in december weer geopend....

AFPAP en Reuters

President Chávez leek maandag als voorlopige winnaar uit de krachtmeting met de oppositie naar voren te komen. De oppositie draagt de 'V' van 'verliezers' op zijn voorhoofd, zei Chávez, die verder beloofde dat hij de stakingsleiders - 'coupplegers, fascisten en terroristen' - zou laten opdraaien voor de schade.

De staking, die op 2 december vorig jaar begon, heeft een groot deel van de Venezolaanse economie platgelegd. Maar het doel, een vervroegd referendum over president Chávez, is niet dichterbij gekomen.

De oppositie wilde zondag een niet-bindend referendum houden over het aanblijven van Chávez. De staking was bedoeld om de president onder druk te zetten om de uitslag ervan te erkennen. Maar het Venezolaanse Hooggerechtshof schortte het referendum op. Onderhandelingen over vervroegde verkiezingen zitten, ook na tussenkomst van internationale bemiddelaars, nog steeds muurvast.

Stakingsleiders stemden vrijdag in met een einde aan de staking omdat veel bedrijven bankroet dreigden te gaan. Alleen in de cruciale olie-industrie, die de helft van de overheidsinkomsten binnenbrengt, wordt nog gestaakt. Aanvankelijk deden de meeste van de 40 duizend arbeiders in de olie-industrie aan de staking mee, maar nadat Chávez vijfduizend van hen op staande voet had ontslagen, gingen vele anderen weer aan het werk.

Inmiddels zijn volgens de oppositie in het hele land circa vier miljoen handtekeningen opgehaald (totale bevolking: 18 miljoen) in petities die oproepen tot het ontslag van Chávez of een verkorting van zijn regeerperiode.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden