Staken tegen korten op passend onderwijs

De leraren staken dinsdag (morgen) om de Eerste Kamer ervan te overtuigen het nieuwste wetsvoorstel van minister Van Bijsterveldt niet te bekrachtigen. Hiertegen is al gestaakt in januari. Toen werden wij leraren nogal weggezet als vrije dagen najagende, luie, ontevreden rupsjes-nooitgenoeg.


Maar de stakingen gaan niet alleen over inkorten van onze vakantie. Er speelt iets veel belangrijkers mee, namelijk de drastische bezuinigingen op passend onderwijs.


Door passend onderwijs krijgt ieder kind het onderwijs aangeboden dat het best bij hem of haar past, en dat zo veel mogelijk op een reguliere school. Prima. Maar er schuilt een addertje onder het gras. Passend onderwijs wordt vooral ingezet om het speciaal onderwijs fors in te krimpen.


Veel kinderen uit het speciaal onderwijs kunnen, met wat aanpassingen, best naar het reguliere onderwijs. Dat is goed, maar in de praktijk komen docenten terecht in een moeilijk dilemma.


Als een kind niet volgens verwachting presteert, kan dat allerlei oorzaken hebben: van een moeilijke thuissituatie, dyslexie, autisme, adhd, tot lichamelijke of psychische problemen.


De problemen kunnen zo groot zijn dat een pas op de plaats nodig is. Dan komt leren niet meer op de eerste plaats, maar is het belangrijker dat de problematiek van een kind wordt aangepakt: passend onderwijs.


Het reguliere onderwijs is echter sterk en in toenemende mate prestatiegericht. Zie de terugkerende paniek over lees- en rekenvaardigheden en het streven naar een perfecte doorstroom: niemand mag meer blijven zitten of 'afstromen' van vwo naar havo en vmbo.


Kinderen die met echt grote problemen kampen, hebben behoefte aan een aangepaste leeromgeving, waarin het vinden van de juiste balans centraal staat. Kinderen die 'normaal' functioneren, hebben behoefte aan een omgeving waarin leren en uitgedaagd worden centraal staan.


Aan de ene kant staat de inspectie klaar om scholen aan de schandpaal te nagelen als ze niet voldoen aan haar eisen, aan de andere kant staat je verplichting om elke leerling passend onderwijs te bieden. Wil je door de kat of de hond gebeten worden? Kies maar.


Jacquelien Kool, Sint Odiliënberg, docent Nederlands


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden