Nieuws

Stagnatie besmettingscijfers, toename ziekenhuisopnamen

Van een daling van het aantal gemelde besmettingen is geen sprake meer, en het aantal ziekenhuisopnamen neemt de afgelopen dagen toe.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Voor het eerst sinds december neemt het aantal besmettingsmeldingen op weekbasis toe, met 2 procent. De afgelopen week zijn gemiddeld 3.581 Nederlanders per dag positief getest, vorige week dinsdag was dit gemiddeld 3.500. Vorige week daalde het aantal gemelde besmettingen nog met 14 procent. De cijfers geven een wat diffuus beeld, doordat minder mensen zich kunnen hebben laten testen vanwege het winterse weer. Dat het aantal meldingen stijgt terwijl minder mensen getest zijn is desalniettemin geen gunstig teken. Niet alleen neemt het aantal gemelde besmettingen toe, het percentage van de testen dat positief is stijgt ook. Van de testen waar de uitslag inmiddels van bekend is bleek 11,5 procent positief, de week daarvoor was dit 10,7 procent. De afgelopen week lieten 190.188 personen zich testen, zo’n 5 duizend minder dan de week daarvoor.

Niet alleen de besmettingscijfers laten een stijgende lijn zien, ook het aantal nieuwe ziekenhuisopnamen vanwege covid-19 neemt toe. De afgelopen week namen de Nederlandse ziekenhuizen gemiddeld 204 nieuwe patiënten per dag op, waarvan 26 op de intensive care. Vorige week was het gemiddeld aantal opnamen 180. Van maandag op dinsdag zijn 241 nieuwe patiënten opgenomen, waarvan 32 op de intensive care. Dit blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Op weekbasis neemt de ziekenhuisbezetting nog wel af, op dinsdag waren 1.926 coronapatiënten aanwezig, 4 procent minder dan de 2.010 van vorige week dinsdag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden