NieuwsFrankrijk

Stafchef Franse leger kondigt sancties aan tegen soldaten die waarschuwden voor burgeroorlog

De generaals die de Franse regering in een brief waarschuwen voor een burgeroorlog, moeten voor een militaire raad verschijnen. Voor hen dreigt ontslag of gedwongen pensioen. Achttien nog actieve soldaten wacht disciplinaire sancties, zo heeft de stafchef van het leger woensdag bekendgemaakt.

Eline Huisman
De Franse generaal François Lecointre, hoogste militair van de strijdkrachten. Beeld Hollandse Hoogte / AFP
De Franse generaal François Lecointre, hoogste militair van de strijdkrachten.Beeld Hollandse Hoogte / AFP

Voor het eerst sinds de publicatie van de brief , een week geleden, reageerde generaal François Lecointre, de hoogste militair van de strijdkrachten, op de kwestie. In de brief, gepubliceerd in het zeer conservatieve blad Vacteurs Actuelles, roepen (oud-)militairen de regering op in actie te komen tegen de ‘dodelijke gevaren’ die Frankrijk bedreigen. Het land zou volgens hen uiteen dreigen te vallen door ‘dreigingen’ als ‘anti-racisme’, de ‘politieke islam en hordes uit de voorsteden’. Als actie uitblijft, dreigt volgens hen een burgeroorlog en zou het leger gedwongen worden tot ingrijpen.

In eerste instantie werd de brief ondertekend door twintig (oud-)generaals en zo’n duizend andere militairen. Woensdag stonden er al 8.500 handtekeningen onder, volgens de Franse krant Le Parisien. Onder de generaals die tekenden, bevonden zich vooral leden van het ‘tweede peloton’; ze gaan richting pensioen en zijn niet meer actief, maar kunnen nog wel opgeroepen worden door het ministerie. Zij moeten zich verantwoorden voor een militaire raad en worden waarschijnlijk met verplicht pensioen gestuurd, zei Lecointre woensdag tegen Le Parisien.

Sancties

Onder de andere militairen zijn intussen achttien soldaten in actieve dienst geïdentificeerd, waarvan vier officieren. Welke sancties voor hen volgen, wordt volgens Lecointre nu bekeken. Hij bepleit te straffen naar verantwoordelijkheid; hoe hoger de functie, hoe zwaarder de sancties. Het ministerie van Defensie onderzoekt of er naast deze achttien nog meer soldaten in actieve dienst de brief hebben getekend.

Tegenover Le Parisien zegt Lecointre ‘geschokt te zijn geweest over de oproep aan militairen in dienst.’ Hij noemt de politieke stellingname onacceptabel. ‘Als deze mensen zich willen uitspreken, kunnen ze dat op hun eigen naam doen, zonder hun oude militaire status of rang.’ Neutraliteit is voor het leger essentieel, en bovendien hebben deze militairen zich niet te mengen in binnenlandse politiek. Hun prioriteit ligt bij de strijd tegen een concrete vijand, zoals de terroristen van IS, benadrukt Lecointre.

Volgens Lecointre zijn de initiatiefnemers vooral gepensioneerden met een verwrongen beeld van de realiteit en heeft de tekst niets te maken met de denkbeelden binnen het leger vandaag de dag. ‘Voor het grootste deel zijn dit mensen die twintig, dertig jaar geleden al uit het leger zijn vertrokken.’ De brief verscheen precies zestig jaar na de militaire couppoging tegen generaal De Gaulle, uit protest tegen de onafhankelijkheid van Algerije. Een symboliek die de Franse media niet ontging. Dreigen de briefschrijvers nou met een staatsgreep, vroeg Le Parisien. Die parallel wijst Lecointre van de hand. ‘Algerije is geen onderwerp voor mijn generatie, het idee van een coup lijkt me buiten kwestie.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden