Stad

JEAN-PIERRE GEELEN

bama tussen de tulpen bij de Amsterdamse Nachtwacht ('Rembrandt is my favorite painter') , Obama in Den Haag bij Victory Boogie Woogie ('Absolutely fabulous'): tussen alle citymarketing van de afgelopen dagen door zou je er bijna een over het hoofd zien.

Tilburg, schoonste stad van 't laand.

Die gratis indruk wordt mede mogelijk gemaakt door de dramaserie Smeris, elke maandag bij BNN op Nederland 3. Jeroen van Koningsbrugge en Dennis van de Ven in een politieserie, geschreven door een reeks scenaristen, onder regie van David Lammers en Erik de Bruyn.

Een komisch (zang)duo in een misdaadserie, als dat maar goed gaat. Daarover straks.

Dankzij een ongetwijfeld prettige 'financiële injectie' van gemeentewege is de Brabantse stad is het decor voor de rechercheurs Willem Niessen (Van de Ven) en zijn nieuwe, eigengereide ondergeschikte Theo Kamp (Van Koningsbrugge).

Onderling strubbelend (en flirtend met de enige vrouwelijke collega) binden zij de strijd aan met de georganiseerde misdaad aldaar. Die beperkt zich grotendeels tot wietteelt en -handel, maar schuwt de kogel niet waar nodig.

Tussen de kogelregen door schiet de camera plaatjes van het stadsbeeld, vanaf woontoren Westpoint tot aan Spoorlaan of Ringbaan West. Och ârm: het TweeSteden Ziekenhuis! Zoals de Brabo zegt: Krek wak wou. Oftewel: 'Een geweldige mogelijkheid om aan een groot publiek te laten zien wat Tilburg allemaal te bieden heeft', zoals de wethouder Economische Zaken het bij de aanvang van de opnamen zei in de regionale pers. Leuk voor hem. Maar de beelden zullen Barack Obama vermoedelijk nog niet in de handen hebben doen wrijven van ongeduld.

Het camerawerk van Smeris is dik in orde. Ook het scenario, van onder anderen Michael Leendertse (Bellicher, Feuten) en Chris Westendorp (Van God Los) zit vol prettige suspence en weet de vervolgserie van voldoende spanning te voorzien.

Maar er rammelt ook van alles aan Smeris. Het acteerwerk laat te wensen over. Het Tilburgs dat de spelers geacht worden te hanteren is beroerd: het wordt vooral gesuggereerd door zachte g's van verschillende komaf en een enkel 'Godnondeju!'.

De prominente rollen van komieken Van Koningsbrugge en Van de Ven wekken niet eens onbewust de verwachting van grappen en grollen - de tol van hun jarenlange satire en absurdistische humor. Met dat idee wordt in Smeris gespeeld: hoewel de serie bloedserieus is bedoeld, ligt er een lichte knipoog onder, hier en daar een grap. Net binnen de grenzen van de geloofwaardigheid.

Smeris is zo'n serie die van de kijker een beginselverklaring verlangt die zich voordoet bij acteurs die je voornamelijk op andere wijze kent - het Swiebertje-effect. Een principebesluit over de vraag: ben je bereid een komisch duo te geloven in hun rol als rechercheurs, of verblinden reputaties elk kijkplezier?

Na twee afleveringen besloot ik tot het eerste. Het was vooral het spel van Van Koningsbrugge (veel meer dan dat van Van de Ven en nog veel meer dan dat van een aantal bijrolspelers) dat me over de streep trok. Smeris is goed te doen.

Alleen die citymarketing. Maandag was door toedoen van de onhandige Van Koningsbrugge een drone met camera in de Ringvaart gekukeld.

De Ringvaart? Iedereen die ooit langer dan een dag in Tilburg verbleef, kent alleen het Wilhelminakanaal.

De's sund, godnondeju.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden