Stadspartij is niet meer te lijmen

'Karakterologisch klikt het niet', concludeert Piet de Visser nadat hij vier maanden lang de blaren op zijn tong heeft gepraat om een slepend conflict in de Stadspartij Rotterdam op te lossen....

Van onze verslaggever

ROTTERDAM

De fractievoorzitter van de ludieke Stadspartij, de politicus/dichter Manuel Kneepkens, liet het gemeentebestuur in een brief weten dat Van Grunsven uit de fractie wordt gezet. Kneepkens blijft dan als enige over. 'Ik heb haar op 1 augustus voor het laatst een intieme brief geschreven in een poging de lieve vrede te bewaren. Maar ik ben gekke loetje niet. Ik ga er verder niet meer achteraan.'

Van Grunsven was dinsdag niet bereikbaar voor commentaar. Het is nog onduidelijk of zij als afzonderlijke 'fractie-Van Grunsven' in de Rotterdamse raad blijft zitten. In maart al werd ze door het partijbestuur geroyeerd. Kneepkens maakte dinsdag duidelijk dat hij zijn voormalig partijgenote niet meer in de fractiekamer van de Stadspartij wil zien.

De Stadspartij oogstte vorig jaar succes nadat het plan in de regio Rijnmond een stadsprovincie te vormen bij referendum massaal werd afgewezen. Toen smeulde onderhuids al de onenigheid in de jonge tegenbeweging, maar de partij stond in de peilingen op een winst van twee naar acht zetels.

Twistpunt werd later de afspraak het lidmaatschap van de gemeenteraad te laten rouleren. Een wisseling van de wacht zou de partij fris houden en vernieuwing stimuleren. Alleen fractievoorzitter Kneepkens mocht als gezicht van de partij blijven zitten, zo luidde het voornemen. Maar Van Grunsven weigerde haar zetel af te staan.

'Marie haar kont plakt aan het pluche', fulmineerde voorzitter Wim Bekenkamp op de ledenvergadering. Daar werd in het voorjaar de vuile was buiten gehangen. 'Ik ken na twee jaar de mores op het stadhuis en vind dat wij het als fractie prima doen', verdedigde Van Grunsven zich. Zij had een ruime schare kersverse leden van de partij meegenomen om haar positie in de raad te verdedigen, maar de stemming over haar zetel verloor zij nipt.

Behalve het raadslidmaatschap weigerde Van Grunsven ook de jaarlijkse onkostenvergoeding in de partijkas te storten. Volgens het partijbestuur waren ook daarover afspraken gemaakt, maar Van Grunsven verklaarde dat zij nooit toezeggingen had gedaan.

Bemiddelaar De Visser, voormalig lid van de Tweede Kamer voor de PvdA, 'kreeg de kous op de kop', verklaarde hij dinsdag. Een compromis waarbij zowel Van Grunsven als haar aartsrivaal Bekenkamp het veld zouden ruimen werd door de eerste niet aanvaard. Bekenkamp was volgens De Visser wel akkoord. De Visser: 'Ik kreeg geen ja en geen nee. Ze wilde steeds bedenktijd. Zo werden wij aan het lijntje gehouden.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden