Stadspaleis zoekt huurder: Wie wil er een kantoor op het Lange Voorhout in Den Haag?

Op het statige Lange Voorhout staan veel rijksmonumenten te huur. Zijn de Haagse stadspaleizen te duur? Te pronkzuchtig? Te kruip-door-sluip-door?

Bart Dirks
DEN HAAG - Aan het Lange Voorhout in Den Haag staan veel kantoorpanden te huur. Foto Freek van den Bergh / de Volkskrant Beeld
DEN HAAG - Aan het Lange Voorhout in Den Haag staan veel kantoorpanden te huur. Foto Freek van den Bergh / de Volkskrant

Society-makelaar Harry Mens was vol goede moed toen hij in 1992 het voormalige restaurant Royal aan het Lange Voorhout 44 in de verkoop zette. In de Gouden Eeuw was het nog het woonhuis geweest van dichter en diplomaat Constantijn Huygens. ‘Niet representatief, maar ronduit deftig’, zo heette het pand in makelaarstaal.

‘Ik voorspel dat dit binnen drie maanden is verhuurd’, liet Harry Mens 26 jaar geleden optekenen door de Haagsche Courant. ‘Met zo’n pand, op deze plek, heb je geen last van een ineenstortende kantorenmarkt. Dit is tijdloos onroerend goed.’ Toch vond de makelaar uit Lisse pas na vier jaar een koper voor zijn kostbaarste eigendom in Den Haag. De rentelasten hingen als een molensteen om zijn nek.

Flinke klus

Ook anno 2018 hebben eigenaren en makelaars een flinke klus aan het vastgoed op het Lange Voorhout. In totaal staan zeker elf panden al geruime tijd leeg, te huur of te koop. De Hoge Raad verruilde in 2017 twee grote locaties voor nieuwbouw - efficiënter en goedkoper. De Amerikaanse ambassade verhuisde naar Wassenaar - groter en beter te beveiligen. De Universiteit Leiden clusterde zijn Haagse campus elders in de stad.

Aan de locatie ligt het niet. Of wel?

Het Lange Voorhout is met afstand de mooiste laan van Den Haag, pardon, ’s Gravenhage, en misschien wel van heel Nederland. Op Prinsjesdag rijdt de Gouden Koets hier tussen vier rijen lindebomen van paleis Noordeinde naar de Ridderzaal. De Spaanse ambassade zit hier, de Zweedse ambassadeur woont hier, je kunt er op stand overnachten in het fameuze Hotel des Indes.

De panden zijn stuk voor stuk rijksmonumenten. Ze stralen macht, pracht en praal uit. Misschien is het juist daarom een moeilijke locatie, oordeelt Peter van Gool, hoogleraar vastgoedeconomie aan de Universiteit van Amsterdam. Yuppen willen niet op zo’n plek zitten, startups gaan echt niet tussen het Oude Geld huren en de snelle jongens van advocatenkantoren zitten liever op een kluitje op de Zuidas in Amsterdam.

Lange Voorhout 16. Foto Freek van den Bergh Beeld
Lange Voorhout 16. Foto Freek van den Bergh

Aan moderne kantoren worden bovendien hoge eisen gesteld wat betreft duurzaamheid en flexibel werken. Een stadspaleis kun je niet vrijelijk vertimmeren, waarschuwt Van Gool. ‘Sowieso is de Haagse kantorenmarkt een stuk lastiger dan de Amsterdamse. Daar is de leegstand spectaculair gedaald en elk leeg pand inmiddels omgebouwd tot woning, flexibel kantoor of boetiekhotel. Den Haag heeft het nog altijd moeilijk.’

Dat wordt echter met klem tegengesproken door Haagse partijen. ‘Ik zie als bedrijfsmakelaar en taxateur de Haagse kantorenmarkt enorm snel opdrogen’, zegt een van hen. Zijn naam hoeft niet in de krant, zegt hij (‘er spelen veel belangen, ik ben slechts koopmansknecht’). Het gaat vooral hard in de kantoorlocaties rond het centraal station en het aanpalende central business district.

Kansen genoeg

Door de druk op de markt wordt het Lange Voorhout vanzelf een interessante optie, aldus de makelaar, al is het van oudsher een wat prijziger locatie. ‘We komen nog maar net uit de crisis. Potentiële huurders zijn als de dood dat bij klanten of belastingbetalers het gevoel ontstaat: zozo, wat een plek, dat betalen wij allemaal.’

Toch is hij zeker niet somber - kansen genoeg. En zó duur hoeft het echt niet te zijn. De Onderzoeksraad voor Veiligheid vestigde zich in mei 2017 juist op het Lange Voorhout. Enkele meters achter de klassieke gevel gaat een modern, transparant gebouw schuil. ‘Voor ons was het aantrekkelijk, de markt was nog rustig toen we een nieuwe locatie zochten’, zegt woordvoerder Wim van der Weegen van de onderzoeksraad. ‘We zitten nu centraler in de stad en ruimer in ons jasje.’

Toch blijft de Amsterdamse vastgoedexpert Van Gool sceptisch over hoe snel het tij zal keren op het Lange Voorhout. ‘Die panden staan vermoedelijk voor te veel geld in de boeken. Eigenaren moeten dus nog heel wat afwaarderen.’

De makelaar anno koopmansknecht heeft een ‘cri de coeur’ voor de gemeente Den Haag. Hij hoopt dat er in de toekomst meer mogelijk wordt qua horeca, wonen, musea, hotels. ‘Dit is de parel van Den Haag en dat moet zo blijven, maar wees niet te star.’ De gemeente zegt juist open te staan voor een gevarieerde invulling in de monumentale laan.

Lange Voorhout 20. Foto Freek van den Bergh. Beeld
Lange Voorhout 20. Foto Freek van den Bergh.

Dit zijn de lege stadspaleizen op Lange Voorhout in Den Haag

Benieuwd naar deze stadspaleizen? Kijken of er misschien een stulpje voor u tussen zit? Klik hier langs de verschillende panden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden