Stadsjungle moet jazzy wijk worden

Laakhaven, een vergeten stukje Den Haag, zal zich na een opknapbeurt kunnen meten met de Kop van Zuid in Rotterdam....

Van onze verslaggever Bart Jungmann

DEN HAAG De wethouder ziet wat wij niet zien. Volgens hem is dat gewoon een kwestie van ‘door je oogwimpers kunnen kijken’ en met toegeknepen ogen schetst hij een toekomstbeeld waarin trendy, gek en jazzy de kernbegrippen zijn.

De zon geeft zijn laatste stralen prijs als Marnix Norder, wethouder Bouwen en Wonen in Den Haag, door Laakhaven loopt. Het is een stukje Den Haag dat veel Hagenaars volgens hem vergeten zijn, maar dat veel treinreizigers allicht (her)kennen. Wie station Hollands Spoor in zuidelijke richting verlaat, heeft aan de linkerkant uitzicht op een stukje stadsjungle.

De kernbegrippen zijn nu nog oud en vervallen, maar dat is dus een oogwimperkwestie. Over een paar jaar zijn hier de eerste contouren zichtbaar van een nieuwe wijk, die in de fantasie van Norder zal sprankelen van levenslust.

Zoals Amsterdam zijn rafelranden aan het IJ heeft opgeknapt met veelkleurige nieuwbouw, zo ondergaat Den Haag straks een verjongingskuur in Laakhaven en de aanpalende Petroleumhaven. Ruim duizend woningen, grotendeels gestapeld, moeten hier studenten huisvesten en jonge mensen tot aan de prille gezinsvorming aan de stad binden. Met prijzen tot 3,5 ton worden vooral de middeninkomens bediend. Horeca en cultuur moeten volgens Norder de gewenste ‘reuring’ veroorzaken.

Deze maandagavond zijn de binnenhavens achter het station een stiltegebied vol industrieel erfgoed. Een paar jongens wagen zich op een gammele brug en een obscuur café ontvangt vroege gasten. Achter een rek rond de Petroleumhaven wordt de bodem gesaneerd.

Enthousiast zingt Marnix Norder de lof van de kasseien die het straatbeeld van een havenkwartier typeren. Hij streelt een bolder op de Neherkade waar vroeger de vrachtboten aanmeerden. De nieuwe wijk zal beslist het karakter van een haven behouden. Tjalken, aken en andere typen van de bruine vloot krijgen een ligplaats, hijskranen blijven beeldbepalend.

Brandpunt wordt het oude gebouw van de Rijks Automobiel Centrale, waar de overheid vroeger haar rijdend materieel stalde. De gemeente trekt twee miljoen euro uit om deze garage de allure te geven, die hotel New York uitstraalt op de Rotterdamse Kop van Zuid.

Norder hoopt dat jeugdige creativiteit zich samenbalt in en rond dit gebouw, maar gaat zich er niet mee bemoeien. ‘Dat moet je als overheid niet willen. Laat het allemaal maar ontstaan.’

Als de wethouder, 41 jaar oud, zijn eigen verwachtingen uitspreekt over de wijk Laakhaven, doet hij dat in de verleden tijd. ‘Dit moet iets worden waar ik zelf zou willen wonen als ik 15 jaar jonger was.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden