Stadsgehoorzaal Leiden gaat in oktober weer open

Na een uitgebreide renovatie gaat de Leidse Stadsgehoorzaal op 12 oktober weer open. Bij de verbouwing, die zeven miljoen gulden heeft gekost, is de unieke zaal in z'n monumentale vorm hersteld....

ANP

ANP

LEIDEN

De Stadsgehoorzaal werd in 1891 in neo-renaissance stijl gebouwd naar een ontwerp van de stadsarchitect D. E. C. Knuttel. Behoud en conservering waren dan ook de belangrijkste uitgangspunten bij de renovatie.

Zo is de in de loop der tijd geheel dichtgezette gevel achter de zuilengalerij in oorspronkelijke staat hersteld. De karakteristieke negen bogen komen daardoor weer volledig tot hun recht en de begane grond krijgt een veel lichter en opener aanzicht.

Ook in het interieur van de Grote Zaal is een aantal belangrijke verbeteringen aangebracht. De verdieping van de zaal en het (flexibele) tribunesysteem verbeteren het zicht op het podium. Door het verwijderen van de (in de jaren zestig aangebrachte) toneellijst is de eenheid van podium en zaal hersteld en de podiumoppervlakte vergroot.

De plaatsing van een drietal lichtbruggen en vernieuwing van de technische installatie, betekenen een vergroting van het aantal gebruiksmogelijkheden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden