Stadsdeel Londen vecht met motie tegen Europese Unie

Als het Gallische dorpje uit de stipverhalen van Asterix gaat het Londense stadsdeel Havering zich verzetten tegen de Europese Unie. In een speciale motie zal een meerderheid van de gemeenteraad zich vanavond uitspreken tegen een Brits lidmaatschap, daarbij vooruit lopend op het referendum van later dit jaar. Vorige week stemde de stad Leicester juist voor het EU-lidmaatschap.

UKIP-gemeenteraadslid Lawrence Webbv van Havering volgt met het standpunt zijn landelijke partij, die voor een afscheiding van de Europese Unie kiest. Beeld EPA

Het is weer eens wat anders dan het ophalen van grofvuil, bestemmingsplannen en de hoogte van de council tax: een debat over de voors- en tegens van Brussel. Aanvankelijk zag de gemeentesecretaris niets in zo'n sessie, die was aangevraagd door UKIP-raadslid Lawrence Webb. Europees beleid dient niet te worden besproken in een wat saaie Oostlondense buitenwijk maar in Westminster.

Hierop veranderde Webb de motie. Nu gaat het officieel over 'de negatieve gevolgen van Europese richtlijnen met betrekking tot werktijden en openbare aanbestedingen'. Deze zouden het dagelijks werk van de gemeenteambtenaren hinderen. Op z'n manier is er toch een link met het stadsdeel waar Spurs-voetballer Jimmy Greaves en de musici van Underworld vandaan komen.

Stemming

Voorstanders zijn de raadsleden van de Conservatieve Partij (22), UKIP (6) en de Onafhankelijke Bewonersvereniging (5), terwijl de Bewonersvereniging van Oost-Havering verdeeld lijkt te zijn. Het ene sociaal-democratische raadslid zal de eurogezinde stem vertegenwoordigen. Uiteindelijk zal de stemming een praktisch gevolg hebben, maar het geeft aan hoe de Europese vlag erbij hangt.

Vorige week stemde de multiculturele en door Labour bestuurde stad Leicester juist voor continuering van het EU-lidmaatschap. Landelijk gezien gaan beide kampen nek-aan-nek. Een verkiezingskaart leerde dat de grote steden overwegend pro-EU zijn, maar dat de stemming op het platteland eurosceptisch is, vooral Cornwall, Devon, Essex, Yorkshire, Kent en Lincolnshire.

Volg hier live de vergadering in van de gemeenteraad van Havering.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden