'Stadschagrijnen' verjagen homotoerist

Extravaganter en bloter moet de Gay Canal Parade op de Amsterdamse grachten vandaag zijn. Volgens Siep de Haan van Gay Business Amsterdam is de hoofdstad in vergelijking met andere Europese steden te preuts geworden....

De homoscene in Amsterdam heeft te lijden onder een hevige concurrentie van andere Europese steden. Amsterdam is niet meer de enige homovriendelijke stad in Europa en verliest steeds meer terrein aan Londen, Parijs en Barcelona. Volgens berekeningen van Gay Business Amsterdam is in de afgelopen drie jaren het gaytoerisme naar de hoofdstad afgenomen met 50 procent.

Voor een groot deel wijt De Haan deze tendens aan het Amsterdamse beleid, voornamelijk gevoerd onder de 'stadschagrijnen' van de PvdA. 'Door het PvdA-beleid mocht het gaypubliek in homobars niet meer op straat staan. Ze moesten uit het zicht blijven. Minder extravagantie op straat', zegt De Haan. Het begon in de Warmoesstraat, toen kwam het gebied langs de Amstel aan bod, daarna de Halvemaansteeg en als laatste de populaire Reguliersdwarsstraat.

Volgens De Haan zal de PvdA wel blij zijn dat Amsterdam niet meer de 'gay capital' is. 'De haat is volgens mij diep geworteld bij de linkse partijen. Zij willen alleen een stad die stilte en doodsheid uitstraalt. Maar gelukkig verandert onze 'stadsburgemeesteres' Anne Lize van der Stoel van de VVD dat nu.' De voorzitster van stadsdeel Centrum wil namelijk de Reguliersdwarsstraat weer omtoveren tot een flaneerstraat voor homo's.

De Haan steekt de hand ook in eigen boezem. 'Wij zijn ook lui geweest, tot halverwege de jaren negentig ging alles nog vanzelf. Amsterdam was toen nog onomstotelijk the gay capital. Maarnu hebben de Amsterdamse homo cafés te lijden onder het strenge regime. En dat terwijlin andere Europese steden juist het tegenovergestelde plaatsvond: meer extravagantie en homoseksualiteit zichtbaarder op straat. '

Het gevolg is waarneembaar bij de Canal Parade van vanmiddag. Als om twee uur de bonte stoet door de Amsterdamse grachten van start gaat, ontbreekt een aantal buitenissige namen. De boten van de Reguliersdwarsstraat, die van de leerscene uit de Warmoesstraat en van discotheek IT varen dit jaar niet mee. Hoofdoorzaak: geldgebrek door teruglopende inkomsten.

Wel doen veel boten mee van organisaties als Amnesty International, het COC en van diverse Amsterdamse musea. 'Maar dat is toch anders, preutser. Toch jammer van de leerscene uit de Warmoesstraat', mijmert De Haan.

Daarom pleit hij voor meer promotie voor Amsterdam in het buitenland. 'Het is toch van de gekke dat Barcelona tien keer zoveel uitgeeft aan promotie dan Amsterdam.' Het liefst ziet hij ook meer reclame voor alleen homoseksuelen. Tot nu toe adverteert de Amsterdam Tourist Board, in samenwerking met het Nederlands Bureau voor Toerisme, alleen in Amerikaanse homobladen om het toerisme te bevorderen.

Homotoeristen zijn niet alleen op zoek naar tolerantie en dat maakt concurrentie groot. 'Londen, Parijs en Barcelona hebben op veel andere terreinen dan Amsterdam een aantrekkelijk aanbod. Zo zoeken homo's naast een tolerant klimaat ook naar bijvoorbeeld cultuur en goede restaurants.

'De wet van de remmende voorsprong geldt dus voor de hoofdstad. Daarom is een uniek evenement als de Canal Parade belangrijk. Jaarlijks trekt dit evenement 250 duizend mensen naar Amsterdam. Daarnaast is het goed voor de homo-emancipatie. Meer zichtbaar op straat en het water', aldus De Haan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden