nieuws

Stadsarchief Rotterdam zoekt namen van zeker 400 anonieme slachtoffers bombardement 14 mei 1940

Het Stadsarchief Rotterdam is op zoek naar circa vierhonderd namen van mensen die zijn omgekomen bij het Duitse bombardement op de stad op 14 mei 1940. De lijst van slachtoffers telt nu 450 namen, terwijl het aantal mensen dat is omgekomen geschat wordt op meer dan 850.

Kaya Bouma
De Korte Hoogstraat in Rotterdam, na het Duitse bombardement van 1940. De fotograaf is onbekend. Beeld Stadsarchief Rotterdam
De Korte Hoogstraat in Rotterdam, na het Duitse bombardement van 1940. De fotograaf is onbekend.Beeld Stadsarchief Rotterdam

Het is belangrijk slachtoffers een naam te geven, zegt stadsarchivaris Jantje Steenhuis. ‘We herdenken elk jaar zo’n vierhonderd naamloze doden. Dat doet geen recht aan die mensen.’ Het Stadsarchief roept daarom de hulp in van nabestaanden om de lijst compleet te maken.

Dat er zoveel namen ontbreken, is een gevolg van de chaos die uitbrak tijdens en na het dertien minuten durende bombardement. Veel gewonden werden na het bombardement naar ziekenhuizen buiten Rotterdam gebracht. Het gemeenteziekenhuis in het centrum was getroffen en brandde af. Als slachtoffers stierven in ziekenhuizen buiten Rotterdam, werd hun overlijden in die gemeente aangegeven.

Stad uit gevlucht

Ook valt niet altijd meer vast te stellen of iemand overleed aan de gevolgen van het bombardement of door een andere oorzaak. ‘Sommige mensen zijn maanden later pas overleden. Andere slachtoffers zijn verdwenen, in het geval van een voltreffer’, aldus Steenhuis. ‘Nabestaanden hebben mogelijk niet altijd aangifte gedaan.’ Na het bombardement stond de stad nog dagen in brand. ‘Veel mensen zijn de stad uit gevlucht. Er was niets van hun huis over.’

De wens om alle namen van de slachtoffers te verzamelen bestaat al veel langer maar kwam dit jaar weer opnieuw boven, zegt Steenhuis. Tijdens de herdenking van het bombardement vandaag in de Laurenskerk lezen kinderen de namen voor van elf jonge slachtoffers. ‘We hebben onderzoek gedaan naar die kinderen, maar er zullen meer kinderen overleden zijn die dag.’ Nabestaanden kunnen contact opnemen met het Stadsarchief Rotterdam.

Het bombardement in de middag van 14 mei 1940 vernietigde bijna de hele historische binnenstad van Rotterdam. De daaropvolgende brand hield dagenlang aan. Toen de Duitsers dreigden ook Utrecht te bestoken, capituleerde Nederland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden