Stadion Gelredome kan nog maar tot de kerst op eigen benen staan

Stadion Gelredome komt in problemen als de provincie Gelderland geen steun geeft. Het stadion kan overleven door het armzalige Vitesse alsnog huur te laten betalen....

Van onze verslaggevers Harry van Gelder Xander van Uffelen

Stadion Gelredome, voetbalclub Vitesse en de provincie Gelderland bevinden zich in wankel evenwicht. Door de bestuurscrisis in Gelderland wacht Gelredome nog immer op de toegezegde financiële steun van ruim 60 miljoen gulden. Zolang de politieke steun uitblijft is Gelredome niet in staat de huur voor Vitesse dit seizoen met 6 miljoen te verlagen.

De tijd voor een oplossing dringt. 'Gelredome kan het nog tot de kerstdagen uitzingen', zegt stadiondirecteur P. van Sliedrecht. 'Alleen als banken extra krediet verschaffen, hebben we meer adem. Van Sliedrecht zal bij het uitblijven van steun alsnog bij de Arnhemse eredivisieclub aankloppen.

Het stadion kan domweg niet zonder het geld van Vitesse. Op een begroting van 15 miljoen gulden is een aderlating van 6 miljoen gulden aan huurinkomsten niet te dragen, zeker als de schuld al 160 miljoen gulden bedraagt. Gelredome kan geen andere inkomsten uit popconcerten of evenementen binnenhalen, aangezien het stadion op last van de Raad van State slechts twaalf keer per jaar zijn poorten mag openen.

Het Arnhemse stadion is voor inkomsten verder afhankelijk van de verhuur van zitplaatsen op de tribune. Die inkomsten vallen dit seizoen vies tegen. Slechts veertig procent van de goedbetaalde loges zijn momenteel verhuurd. Voor het seizoen 2002-2003 wil Van Sliedrecht daarom een vast huurbedrag van zes á acht miljoen gulden afspreken. 'Dan zijn we tenminste niet meer afhankelijk van de wervingskracht van Vitesse.'

Bij Vitesse peinzen ze er niet over alsnog huur aan Gelredome te betalen. 'De voetbalclub heeft duidelijke afspraken met de provincie', zegt bestuurslid J. Snellenburg van Vitesse. Maar nu de provincie Gelderland op de vingers is getikt over geldverkwisting bij evenementen, zijn de kansen op steun geslonken.

Vlak voor de zomer wisten vier provinciebestuurders samen met Vitesse en oud-sponsor Nuon nog een voetballicentie van de KNVB zeker te stellen. Ze spraken mondeling af de huur te verlagen. De provincie spreekt in een brief aan Gelredome nadien enkel de intentie uit 'steun te verlenen'.

Als Vitesse alsnog huur moet betalen, komt de club wederom in geldnood. Door het ontbreken van een shirtsponsor loopt het tekort op de begroting van 22,7 miljoen gulden verder op.

Gelredome kan een ondergang voorkomen als het stadion meer inkomsten binnenhengelt. Onder leiding van oud-hoofdofficier van justitie H. Vrakking uit Amsterdam is dit voorjaar al gewerkt aan zo'n reddingsplan. Bouwbedrijf Giesbers Groep uit Arnhem was één van de zeven partijen die een plan voor de omgeving van Gelredome heeft ontwikkeld, bevestigt algemeen directeur R. aan den Stegge.

De grond rondom het stadion is eigendom van Gelredome. Daar is plek voor huizen, kantoren en hotels. De opbrengsten van een bouwprojecct vloeien deels in de kas van het stadion. Nuon wees dit plan vorig jaar af. Ook de provincie Gelderland en de Gemeente Arnhem hadden hun bezwaren. Ze waren bang dat ze hun leningen van miljoenen guldens nooit meer terug zouden zien.

Giesbers Groep wil de grond bij het stadion nog steeds bebouwen. Ook Van Sliedrecht ziet dit nog zitten. 'Maar het wordt wel tijd dat de gemeente Arnhem iets onderneemt en bijvoorbeeld zijn bestemmingsplan wijzigt.'

Het lijkt voorshands ijdele hoop. De gemeente Arnhem liet al eerder weten tot 2010 al zijn aandacht op de binnenstad te vestigen. Pas daarna is stadion Gelredome aan de beurt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden