'Stadion Feyenoord moet Rotterdam minder kosten'

De gemeente Rotterdam moet veel minder geld opzij leggen aan een gerenoveerde Kuip of een nieuw stadion. De 165 miljoen euro die in eerdere plannen werd genoemd, is volgens oud-wethouder Wim van Sluis niet meer van deze tijd. Hij denkt dat een garantstelling 'fors onder de 100 miljoen euro' moet liggen.

redactie
Stadion De Kuip. Beeld anp
Stadion De Kuip.Beeld anp

Dat stelde Van Sluis vandaag. Hij is samen met oud-wethouder Hans Vervat en oud-stadiondirecteur Jos van der Vegt één van drie verkenners die gaan proberen de problemen over nieuwbouw voor Feyenoord op te lossen.

Eerder dit jaar stonden fans van de club die voor behoud van het stadion waren lijnrecht tegenover de leiding van Feyenoord en de stadiondirectie, die nieuwbouw wilden.

Plan in belang van voetbalclub Feyenoord
Het trio moet proberen in gesprekken met allerlei partijen de handen op elkaar te krijgen voor een plan dat in de eerste plaats in het belang van voetbalclub Feyenoord is. Een nieuw of gerenoveerd stadion moet leiden tot verhoging van het spelersbudget van de club en de sfeer zoals die nu in het stadion is, moet behouden blijven of terugkomen. Dat zijn volgens Van Sluis de twee belangrijkste uitgangspunten voor nieuwe plannen.

De verkenners gaan onder meer praten met aanbieders van bouwplannen, supporters, banken, politici, stadiondirectie, de clubleiding en de burgemeester. Eind april moeten de resultaten van de verkenning zijn vervat in een rapport.

Wel of geen dak
Belangrijke kwesties zijn de komst van wel of geen dak en of het stadion ook voor allerlei andere commerciële doeleinden gebruikt kan worden. 'Met alleen 25 wedstrijden per jaar redden we het financieel niet', zegt Vervat. Daarom onderzoekt het trio ook commerciële mogelijkheden direct om het stadion.

In ieder geval moeten in de toekomst minimaal 63.000 toeschouwers in de voetbaltempel kunnen en moet het aantal skyboxen worden verdubbeld naar 90. Verder willen de verkenners op zoek naar vermogende Rotterdammers die wellicht een duit in het zakje willen doen. 'Tenslotte is op die manier de Kuip destijds ook neergezet.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden