Stadhuis bezet om verdwijnen Melkertbaan

NIJMEGEN Zo'n tweehonderd werknemers met een gesubsidieerde baan uit Nijmegen hebben dinsdag urenlang de hal van het stadhuis in de stad bezet.

Anja Sligter

Met hun zitactie protesteerden zij tegen het beleid van wethouder Turkay Tankir (PvdA) van sociale zaken, die in twee jaar tijd 846 gesubsidieerde banen wil afschaffen. De bekostiging ervan legt beslag op een onevenredig groot deel van het reïntegratiebudget, vindt hij. De stakers noemen Tankirs beleid 'asociaal' en bestempelen het als 'massaontslag'.


Nijmegen subsidieert zo'n duizend banen. Personen met een dergelijke baan onderhouden bijvoorbeeld de monumentale botanische tuin Hortus Arcadië in Nijmegen, en ze werken bij een stichting als Overal (die huisraad recyclet), bij het Fietsmuseum of bij de centra voor ouder en kind in Nijmeegse probleemwijken. Veel kleine clubs en instellingen zijn volledig afhankelijk van hun inzet.


Lang koos Nijmegen voor het bekostigen van deze 'sociale infrastructuur'. Maar de werknemer betalen, is niet meer de juiste insteek, zegt Tankir. 'Als het werk in de kinderboerderij of de speeltuin zo belangrijk is, moeten we de organisaties meer geld geven, maar niet de arbeid subsidiëren.'


Vanavond spreekt de Nijmeegse gemeenteraad zich uit over Tankirs plannen. Nu al is duidelijk dat daarvoor een meerderheid is.


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden