Stad van de treitervlogger zoekt nieuwe burgemeester - met een wervingsvideo

'Als burgemeester heb je het mooiste uitzicht van Zaanstad, maar veel tijd om ervan genieten is er niet.' De eerste woorden van de voice-over lijken alvast een waarschuwing voor de kandidaat-burgemeesters die in de zestiende gemeente van Nederland een paar jaar lang gezellig lintjes denken door te knippen en oudere paren in het zonnetje hopen te zetten.

Beeld YouTube

Met een wervingsfilmpje hoopt de gemeente Zaanstad deze keer meer succes te hebben met haar zoektocht naar een nieuwe burgemeester (salaris: 10.520,48 euro per maand). De vorige sollicitatieronde eindigde in september zonder resultaat: nadat een paar kandidaten zich 'om persoonlijke redenen' hadden teruggetrokken, bleef er voor de vertrouwenscommissie te weinig over om uit te kiezen. Daarop werd de procedure uitgesteld tot na de Tweede Kamerverkiezingen.

Zaanstad en burgemeesters, er zijn gelukkiger combinaties denkbaar. Zeven, onder wie vijf waarnemers, versleet de gemeente er sinds Ruud Vreeman in juni 2004 na zeven dienstjaren naar Tilburg vertrok. VVD'er Henry Meijdam was dan wel weer een 'echte', maar hij stapte binnen een jaar op vanwege een liefdesaffaire met de gemeentesecretaris. Jan Baas was in 2006 al bijna benoemd, maar struikelde over een onwettig verkregen bouwvergunning voor zijn eigen huis.

Omdat Geke Faber haar tweede termijn niet meer wilde uitzitten, keerde Vreeman in december terug in Zaanstad - Faber was al twee maanden langer als waarnemer aangebleven. De stad is er onmiskenbaar op vooruitgegaan in de twintig jaar dat hij weg was, constateert Vreeman: minder leegstand, veel toerisme. Maar: 'Zaanstad is nog lang niet af.'

Grote dossiers liggen te wachten tot zijn opvolger in september door de koning moet zijn benoemd: de bouw van twintigduizend huizen bijvoorbeeld, nodig om de woningnood het hoofd te bieden. Vreeman: 'Hier moet je van aanpakken houden.' En een beetje normaal doen, vult Ruud Pauw aan. 'Aan iemand die met zijn hoofd in de wolken loopt, hebben we hier niks.'

Pauw, fractievoorzitter van de lokale partij ROSA, zit de vertrouwenscommissie voor die de gesprekken met de kandidaat-burgemeesters voert. Hij benadrukt dat geen van de belangstellenden zich vorig jaar heeft laten afschrikken door de problemen met de treitervloggers in Poelenburg. Datzelfde valt voor Zaanstad te hopen na een week waarin meerdere auto's in vlammen opgingen en een clip opdook waarin jongeren uit Zaandam met wapens liepen te zwaaien.

Omwille van de vertrouwelijkheid mag Pauw niets zeggen over de vorige sollicitatieronde, al waren zes van de twaalf kandidaten volgens lokale media PvdA'ers. Dat is geen toeval: die partij leverde sinds 1974 alle burgemeesters in de 'rooie' gemeente, op VVD'er Meijdam na.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden