Stad Rotterdam verlaagt als eerste hypotheekrente

Voor het eerst in ruim een jaar gaat de hypotheekrente weer omlaag. Verzekeraar Stad Rotterdam schroefde het tarief voor leven- en spaarhypotheken woensdag met 0,3 procent omlaag....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De verlaging van de hypotheekrente vloeit voort uit de gestage daling van de rente op de kapitaalmarkt voor lang lopende leningen. 'Het rendement op staatsleningen zakt elke dag met een of twee puntjes', zegt bestuursvoorzitter mr C. de Swart van Stad Rotterdam. 'Na overleg met onze funders hebben we besloten die lagere rente door te geven aan de klanten.'

Stad Rotterdam werkt op de hypotheekmarkt samen met het ambtenarenpensioenfonds ABP en de NIB (Nationale Investeringsbank). Beide instellingen stellen kapitaal beschikbaar, dat door Stad Rotterdam op provisiebasis wordt omgezet in hypothecaire leningen. 'Door de rentedaling op de kapitaalmarkt maken ABP en NIB ook na de tariefsverlaging met de hypotheken nog altijd een hoger rendement dan op staatsleningen.'

Om die reden vermoedt De Swart dat andere hypotheekverstrekkers de stap van Stad Rotterdam zullen volgen. Eind vorig jaar brachten ook Zürich Leven en verzekeraar Amev de hypotheektarieven omlaag en deze maand kwam ook Zwolsche Algemeene. Maar Stad Rotterdam beschouwt de eigen verlaging als de aftrap voor een nieuwe ronde. De verzekeraar is met een hypotheekportefeuille van meer dan 9 miljard gulden een van de grotere spelers op de markt. Vorig jaar sloot Stad Rotterdam voor 2,2 miljard gulden aan nieuwe hypotheken af.

Vorig jaar was voor bijna alle hypotheekverstrekkers een recordjaar met in totaal ruim 75 miljard gulden aan nieuwe hypotheken, rond 30 procent meer dan het jaar daarvoor. Begin 1994 kwam de hypotheekrente ook op een dieptepunt sinds jaren van rond 6,5 procent, al was die vreugde van korte duur. Een jaar geleden begon de rente onder invloed van de situatie op de Amerikaanse kapitaalmarkt al weer op te lopen. Na ettelijke verhogingen stond de hypotheekrente eind vorig jaar al weer rond de 8 procent.

Ook de daling van de rente op de kapitaalmarkt komt overwaaien uit de VS. Na zeven renteverhogingen lijken de financiële markten het erover eens dat de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, de economische groei zo ver heeft afgeremd dat het inflatiegevaar zo goed als geweken is. Sindsdien is de rente op de Amerikaanse kapitaalmarkt gaan dalen.

Het rendement op dertigjarige Amerikaanse staatsleningen is geleidelijk teruggelopen van 8,1 procent eind vorig jaar tot 7,4 procent op dit moment. In reactie daarop is later ook de rente in Duitsland en Nederland gaan dalen. Het rendement op tienjarige Nederlands staatsobligaties is met ruim een half procent teruggelopen van 7,9 tot 7,3 procent. De rentedaling in Duitsland en Nederland is extra gestimuleerd door de grote populariteit van de mark en de gulden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.