Stad eist mogelijk geld terug van HBG

De gemeente Amsterdam eist zijn geld terug van bouwbedrijf HBG als uit intern onderzoek blijkt dat de bouw van de Enneüs Heermabrug niet volgens de regels is verlopen....

Van onze verslaggever Jan 't Hart

Wethouder Duco Stadig van Ruimtelijke Ordening heeft alle ambtelijke diensten die bij de bouw zijn betrokken opdracht gegeven de zaak tot op de bodem uit te zoeken. Dat geldt vooral voor Ingenieursbureau Amsterdam, dat als gemeentelijke dienst de aanbesteding van de brug heeft gedaan. De brug ontsluit het nog te bouwen wooneiland IJburg met het vasteland van Amsterdam.

De hoge winstmarges zijn naar buiten gebracht door een klokkenluider in het bedrijf. Die verstrekte de gegevens ook aan de Amsterdamse partij Amsterdam Anders/De Groenen. Stadig is nu boos op de partij, omdat die de gegevens aan de integriteitscommissie van de gemeente zou hebben moeten overhandigen.

Het gaat mogelijk om misbruik van gemeenschapsgeld. Dat dient te worden gemeld, vindt de wethouder. Raadslid Ren Danen zegt de commissie niet te kennen. 'Volgens mij hebben we Stadig een dienst bewezen door hem erop te wijzen dat hij veel geld is kwijtgeraakt. Dat wist hij niet eens.'

HBG zegt niets onoorbaars te hebben gedaan en slechts een mooie brug te hebben gebouwd. Maar het bedrijf wil de gemeente geen inzicht geven in de winstcijfers. HBG geeft alleen algemene winstcijfers prijs, niet over aparte projecten. Dochteronderneming HBG-staal maakte een winst van 4,5 miljoen euro blijkt uit de interne winstcijfers; HBG-civiel leed zeven ton euro verlies. Volgens HBG vallen de winstmarges lager uit als je de tegenvallers van ruim 9 miljoen euro tijdens de bouw bij de aanneemsom optelt. Dan zouden de winstmarges op ruim 10 procent komen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden