Stacy (7) en Nathalie (10) vermoord

De stiefzusjes Stacy Lemmens (7) en Nathalie Mahy (10) zijn woensdag na bijna drie weken dood teruggevonden onder putdeksels van een afwateringskanaal in Luik....

Van onze correspondent Bart Dirks

De macabere ontdekking van de twee stiefzusjes doet België herinneren aan de zomer van 1996, toen de Dutroux-slachtoffertjes Julie en Mélissa, beiden 8 jaar, dood werden teruggevonden. Het trauma leek te zijn verwerkt na de veroordeling in 2004 van Marc Dutroux tot levenslang.

Maar de verschillen tussen nu en tien jaar geleden zijn groter dan de overeenkomsten, stelden de betrokken autoriteiten gisteren in Luik. ‘Dit was een crime de proximité’, een misdaad in de directe nabijheid van de leefwereld van de meisjes, zei de Luikse procureur-generaal Cédric Visart de Bocarmé op een persconferentie met tientallen microfoons uit heel Europa voor zijn neus.

Bovendien zocht Dutroux zijn slachtoffers met zorg uit, en ontvoerde hij ze naar zijn woning tientallen kilometers verderop. Hij had zich op hun komst voorbereid met de bouw van een keldergevangenis. Het ligt niet voor de hand dat een vergelijkbare pervert diep in de nacht een braderie afstruint op jacht naar meisjes. Stacy en Nathalie verdwenen in de nacht van 9 op 10 juni op een braderie.

Ook zaten politie en justitie elkaar in 1996 welbewust dwars bij hun zoektocht naar de Dutroux-slachtoffers. De speurtocht naar Stacy en Nathalie is een van minuut tot minuut gecoördineerde actie geworden. ‘Er is geen enkele wanklank geweest’, benadrukt de procureur des konings, Anne Bourguignont, ongevraagd.

Maar hoewel bijna iedereen de hoop op een goede afloop had opgegeven, komt de schok in Luik toch keihard aan. ‘De zomervakantie is begonnen, maar niemand durft zijn kinderen nog zonder toezicht buiten op straat te laten spelen’, zegt een aangeslagen inwoonster van de wijk Saint-Léonard.

Eerst werd gisterochtend tegen elf uur het lichaam van Stacy ontdekt onder een riooldeksel. Die bevond zich op een moeilijk toegankelijk, dichtbegroeid stuk niemandsland tussen een spoorlijn tegen de flanken van de citadel van Luik, en de wijk Saint-Léonard.

Rond drie uur werd vijftien meter verderop Nathalie aangetroffen in de afwatering. Waarschijnlijk zijn de meisjes elders gedumpt, aldus Visart de Bocarmé. ‘Mogelijk zijn de lichamen afgedreven, door het hevige onweer en de regen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden