Staatswiet is verslavend - u bent gewaarschuwd

Uw politieke nieuwsbrief

Beeld Thinkstock

Goedemiddag, de wiet wordt tijdelijk legaal maar dat wil nog niet zeggen dat u er zorgeloos van kan gaan genieten. Intussen kampt het kabinet plots met een enorm vee-overschot.

Hier zijn uw Dagkoersen, die u natuurlijk ook per e-mail kunt ontvangen. Gratis!

Beeld de Volkskrant

GESPREK VAN DE DAG
Voorzichtig met die wiet!

De schoonheid van het politieke compromis - voormalig PvdA-leider Samsom kon er ontroerd van raken. Zijn hele regeeravontuur met de VVD getuigde ervan. En hoewel al dat water bij de wijn hem door zijn kiezers niet in dank werd afgenomen, heeft ook het nieuwe kabinet weer een paar parels van compromissen opgenomen in het regeerakkoord.

Met stip op één: het wietexperiment, waarover vandaag meer details naar buiten kwamen. Legalisering van de wietteelt is een langgekoesterde wens van D66, dat daarbij al net zo lang op massieve tegenstand stuit van met name CDA en VVD. Zo kwam er bij wijze van compromis een experiment, dat op zichzelf ook weer aan elkaar hangt van de compromissen, zo blijkt uit de concept-experimenteerwet die de ministers Grapperhaus en Bruins klaar hebben.

Compromis I: Het experiment duurt vijf jaar en twee maanden. En geen dag langer, zo komt in de speciale experimenteerwet te staan. Ook niet als het een doorslaand succes wordt. Een volgend kabinet (Rutte en Buma kijken vooruit) wil per se de kans houden om zelf te beslissen hoe het verder gaat. Na het experiment wordt daarom 'de situatie hersteld zoals deze bestond vóór het experiment'.

Compromis II: De overheid gaat reguleren en toezicht houden, maar mag zelf geen speler in de markt worden. VVD en CDA vinden het al erg genoeg dat journalisten steeds over 'staatswiet' schrijven. In de zes tot tien deelnemende gemeenten zal de legale wiet dus onder overheidstoezicht worden verstrekt door de commerciële coffeeshops - een wonderlijke vermenging van overheid en markt.

Compromis III: Legalisering betekent niet dat de overheid blowen voortaan goedkeurt. Wie straks een door de overheid goedgekeurde joint opsteekt - zal binnen en buiten de coffeeshop 'actief worden gewezen' op de risico's, benadrukken de bewindslieden. Op de verpakking komen waarschuwingen over verslaving en gezondheidsklachten te staan, zoals op alle andere rookwaar.

En dan te bedenken dat over de prijs van de legale wiet nog een knoop moet worden doorgehakt. Daarvoor is inmiddels wel gewoontegetrouw een commissie in het leven geroepen.

Minister Grapperhaus.Beeld anp

ADVIES VAN DE DAG
Verklein de veestapel

Het compromis is juist ver te zoeken in het baanbrekende advies van de Raad voor Leefomgeving en Infrastructuur: de Nederlandse veestapel zal de komende jaren fors moeten krimpen om de klimaatdoelen van Parijs te halen. Minister Schouten van Landbouw moet zo snel mogelijk maatregelen nemen om die reductie tot stand te brengen, bij voorkeur door de invoering van een CO2-plafond. Ook consumenten moeten een bijdrage leveren door minder vlees en zuivel te eten. De overheid moet dit stimuleren door de btw op deze producten te verhogen naar 21 procent.

Verslaggever Pieter Hotse Smit: 'De boodschap van de raad aan minister Schouten van Landbouw is niet mis te verstaan: als ze de veehouderij op de huidige voet laat doorgaan, neemt die bedrijfstak in 2050 de totale toegestane broeikasuitstoot van heel Nederland voor haar rekening.'

Voor het kabinet, dat op het advies moet reageren, is dat een onvoorziene tegenvaller. In het regeerakkoord staat nog dat 'volumebeperkende maatregelen' niet de voorkeur hebben bij het verduurzamen van de sector. Maar Nederland heeft geen keus, concludeert de Raad, als het kabinet tenminste z'n eigen doelstellingen serieus neemt.

Nederland moet volgens bestaande klimaatafspraken in 2050 een CO2-reductie van 95 procent ten opzichte van 1990 realiseren. Dat betekent dat Nederland over 32 jaar nog een kleine 10 megaton CO2 mag uitstoten. Alleen de veehouderij is op dit moment al goed voor 18 megaton per jaar.

Minister Schouten, maandag op werkbezoek.Beeld anp

EN DAN DIT NOG
Staatssteun? Salaris terug!

Het kabinet wil topsalarissen van bestuurders van banken en verzekeraars kunnen terugvorderen zodra hun bedrijven in de problemen komen en daardoor aangewezen zijn op staatssteun. Dat schrijft minister Hoekstra van Financiën in een brief aan de Tweede Kamer. Hij wil dat bestuurders zo persoonlijk verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor falend beleid van hun onderneming.

Minister Hoekstra.Beeld anp

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl. Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden