Nieuwsanti-vaccinatieboeken

Staatssecretaris wil dat Bol.com stopt met aanprijzen antivaccinatieboeken

Bol.com moet stoppen met het promoten van niet-wetenschappelijke boeken die pleiten tegen vaccinatie van kinderen. Dat zegt staatssecretaris van Volksgezondheid Paul Blokhuis in het Algemeen Dagblad.

Redactie
 Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (ChristenUnie). Beeld ANP
Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (ChristenUnie).Beeld ANP

Donderdag berichtte de Volkskrant dat de populaire webshop antivaccinatieboeken prominent in de digitale etalage zet. Wie zoekt op Bol.com zoekt op ‘vaccinaties’ vindt een top-5 met louter boeken die kritisch zijn over vaccinaties. Het gaat om titels als Leven zonder vaccinaties, Vaccinaties doorgeprikt en Vaccinaties: kan het ook anders?

‘Als je ziet hoeveel we in Nederland doen om het belang van vaccineren – allemaal volstrekt wetenschappelijk onderbouwd – te onderstrepen, dan werkt het nogal contraproductief als zo’n commerciële aanbieder boeken aanbiedt die 180 graden de andere kant uitgaan’, zegt staatssecretaris Blokhuis (Volksgezondheid, ChristenUnie) in het AD.

Bol.com moet deze omstreden publicaties daarom uit de etalage halen, vindt de staatssecretaris. Een andere optie is het plaatsen van een disclaimer bij de boeken, waarin staat dat de inhoud ervan niet wetenschappelijk onderbouwd is. Ook volledige verbanning uit het assortiment moet volgens Blokhuis bespreekbaar zijn. In de boeken staan volgens hem namelijk ‘keiharde leugens en klinkklare onzin’.

De Nederlandse overheid is een offensief begonnen, nadat vorig jaar was gebleken dat de vaccinatiegraad terugliep. Zo gaan jeugdzorgmedewerkers in gesprek met twijfelende ouders om te benadrukken hoe belangrijk vaccineren is. Ook krijgen jongeren een extra oproep voor inentingen. Blokhuis meldde in november vorig jaar dat de daling van de vaccinatiegraad niet doorzet.

De eerste suggesties bij het zoeken op het woord 'vaccinaties' op bol.com Beeld Bol.com
De eerste suggesties bij het zoeken op het woord 'vaccinaties' op bol.comBeeld Bol.com

De tiplijst van Bol.com wordt automatisch samengesteld door klik- en koopgedrag van klanten, maar dat vindt Blokhuis geen excuus. Wel beseft de staatssecretaris dat hij de webwinkel niet kan verbieden bepaalde boeken te verkopen. Toch hoopt hij dat Bol.com luistert naar zijn oproep. ‘Anders ga ik een gesprek met dit bedrijf niet uit de weg.’

De webwinkel voelt er weinig voor het assortiment aan te passen. ‘Bol.com is de winkel van alle Nederlanders. We vinden het niet aan ons om te bepalen wat goed en fout is’, zei een woordvoerder van de webshop donderdag tegen de Volkskrant.

Lees verder

Vijf horrorverhalen over vaccins tegen het licht (en ontkracht).

Als het aan Blokhuis’ nieuwe vaccinatieplan ligt, zullen twijfel- en weigerouders actiever worden benaderd, maar is dat genoeg, of zijn meer maatregelen nodig?

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden