Staatssecretaris VWS heeft dubbel paspoort

DEN HAAG - Het nieuwe kabinet heeft een bewindspersoon met een dubbel paspoort. Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten-Hyllner van Volksgezondheid, Welzijn en Sport blijkt behalve de Nederlandse ook de Zweedse nationaliteit te hebben.

Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten-Hyllner van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. © ANP

Een woordvoerder van het ministerie heeft zaterdag een bericht daarover in De Telegraaf bevestigd. Veldhuijzen werd in 1953 geboren in Göteborg.

De fractievoorzitter van het CDA en toenmalig formateur Mark Rutte zijn geïnformeerd over haar dubbele nationaliteit. Maar die stond haar voordracht noch haar benoeming in de weg, aldus de zegsman. Hij wilde niet ingaan op de vraag of de staatssecretaris haar tweede paspoort houdt of dat ze afstand zal doen van de Zweedse nationaliteit.

Het is niet bekend wat PVV-leider Geert Wilders, die het minderheidskabinet van VVD en CDA steunt, van de kwestie vindt.
Wilders vindt dat bewindspersonen geen dubbele nationaliteit mogen hebben, omdat dat tot loyaliteitsproblemen en belangenverstrengeling kan leiden.

Groot punt
Bij het vorige kabinet maakte de PVV een groot punt van de dubbele nationaliteit van de PvdA-staatssecretarissen Ahmed Aboutaleb en Nebahat Albayrak. In het debat in 2007 over de regeringsverklaring eiste Wilders hun aftreden, maar dat had volgens hem niets te maken met hun islamitische achtergrond. 'Als de heer Aboutaleb een blonde kuif had gehad en een Zweeds paspoort, had ik nu precies hetzelfde gezegd', zei hij destijds letterlijk.

Wetgeving
Toenmalig VVD-fractievoorzitter Rutte, die nu premier is, pleitte in dat debat voor concrete wetgeving om in de toekomst dubbele nationaliteit te voorkomen. Ook zei hij dat het Albayrak had gesierd als ze haar Turkse nationaliteit zou hebben opgegeven.

In het regeerakkoord van VVD en CDA staat dat buitenlanders straks pas definitief Nederlander kunnen worden 'als afstand is gedaan van een of meer andere nationaliteiten waarvan afstand gedaan kan worden'.

Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden