Staatssecretaris Van Dam ruilt ministerie in voor de NPO

Martijn van Dam treedt per 1 september toe tot de raad van bestuur van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Tot die tijd blijft de PvdA'er aan als staatssecretaris van Economische Zaken.

Staatssecretaris Van Dam (Economische Zaken) komt aan op het Binnenhof. Foto anp

Van Dam gaat zich als bestuurder richten op innovatie en het inzetten van moderne technologieën bij de publieke omroep. De PvdA'er, die eind 2015 zijn afgetreden partijgenoot Wilma Mansveld opvolgde als staatssecretaris, noemt het 'een voorrecht' om voor de NPO te gaan werken.

Premier Rutte heeft er mee ingestemd dat hij tot 1 september lid blijft van het kabinet, tenzij er dan al een nieuw kabinet is aangetreden. Van Dams benoeming is goedgekeurd door VVD'er Bruno Bruins, de voorzitter van de raad van toezicht.

Van Dam was jarenlang de mediawoordvoerder van de PvdA in de Tweede Kamer. De afgelopen kabinetsperiode stemde hij in met een forse bezuiniging op de publieke omroep. In het laatste verkiezingsprogramma pleitte de PvdA wel weer voor extra geld voor Hilversum.

De PVV en Forum voor Democratie (FvD) reageerden onmiddellijk kritisch op de benoeming. 'PvdA-baantjescarrousel dendert voort,' liet PVV-Kamerlid Martin Bosma via Twitter weten.