NieuwsMenno Snel
Staatssecretaris Snel treedt af: ‘Er is ontzettend veel niet goed gegaan’
Staatssecretaris Menno Snel treedt af. Woensdagmiddag liet hij de Tweede Kamer weten dat hij onvoldoende politieke steun voelt bij zijn pogingen om het probleem met de kinderopvangtoeslag op te lossen. ‘Dan komt het moment dat ik mijn politieke verantwoordelijkheid moet nemen.’ Daarmee wachtte Snel een nieuwe motie van wantrouwen van de oppositie niet af.
Snel begon het debat woensdag met een lange verklaring waarin hij zijn aftreden aankondigde. ‘Gewone burgers zijn de dupe geworden van op hol geslagen fraude-aanpak. Onschuldige ouders zijn platgewalst door hun eigen overheid.’
Hij sprak over een ‘Belastingdienst waarbij de menselijke maat nog altijd niet de boventoon voert’ en herhaalde dat het huidige toeslagensysteem wat hem betreft z’n langste tijd heeft gehad. ‘Ik kan niet terugdraaien wat deze ouders in tien jaar tijd is aangedaan. Wat ik wel kan doen, is proberen de fouten nog een beetje te compenseren. Ik ben blij dat we deze week eindelijk zijn begonnen met het uitbetalen van de financiële tegemoetkoming. Maar dit is pas het begin. We gaan nog veel meer ouders krijgen die ook tegemoetkoming en erkenning willen voor het feit dat zij veel te lang als fraudeur zijn behandeld. Maar dat wordt nog een hobbelige weg, waarbij fouten gemaakt zullen worden. Die weg kan ik alleen belopen als ik kan rekenen op de steun van een zo groot mogelijk deel van de Kamer. Omdat we weten dat er nieuwe incidenten zullen komen. Er moet politiek ruimte blijven om fouten te maken. En hier begint de schoen te wringen. Als uw Kamer twijfelt of ik wel deel van de oplossing ben, komt het moment dat ik mijn politieke verantwoordelijkheid moet nemen.’
Gebrek aan draagvlak
In de afgelopen dagen smolt het politieke draagvlak voor Snel verder weg. Eerder deze maand werd hij nog overeind gehouden met steun van de regeringspartijen plus GroenLinks en de SGP. Hoewel ook zij ontstemd waren over het debacle met de kinderopvangtoeslag, kreeg Snel het voordeel van de twijfel vanwege zijn dossierkennis en omdat hij in de afgelopen maanden zichtbaar druk was met het zoeken naar oplossingen voor de gedupeerde ouders.
Toch bracht hij zichzelf in dat debat al wat verder in de problemen met enkele onhandige, wereldvreemde en weinig sensitieve uitlatingen. Zijn suggestie aan de slachtoffers om zich voor verdere hulp dan maar te melden bij de Belastingtelefoon – waar de meesten al jaren geleden stuk liepen – spande in dat opzicht de kroon.
Na de nieuwe communicatieblunder met de deels zwartgelakte slachtofferdossiers, liep ook het vertrouwen van GroenLinks deze week ‘een grote deuk op’, zo liet fractieleider Jesse Klaver dinsdag al weten. Het SGP-Kamerlid Chris Stoffer voegde zich bij hem, met de waarschuwing dat Snel vandaag met een beter verhaal zou moeten komen dan dat wat hij in de afgelopen dagen op schrift stelde in brieven aan de Kamer. ‘Als hij niet meer heeft dan dit, dan moet je je verantwoordelijkheid nemen’, aldus Stoffer.
Snel is de derde vertrekkende bewindspersoon in het kabinet Rutte III, na minister Zijlstra van Buitenlandse Zaken en staatssecretaris Harbers van Justitie en Veiligheid. Het is nog onbekend door wie hij zal worden opgevolgd. Het Kamerdebat over de toeslagen is tot nader order geschorst.
INTERVIEW MENNO SNEL: ‘WE GEVEN MAKKELIJK GELD EN PAKKEN HET MAKKELIJK AF’
De signalen dat het misging bij het toezicht op de kinderopvangtoeslag waren er al eerder. Ze werden genegeerd. ‘Het had ons veel ellende kunnen schelen’, zo luidt nu de wijsheid achteraf van staatssecretaris Menno Snel van Financiën.
WAT GING ER MIS?
De Belastingdienst heeft bij circa 130 gezinnen abuis geoordeeld dat zij geen recht hadden op kinderopvangtoeslag. Deze ouders moesten achteraf duizenden tot tienduizenden euro’s toeslagen terugbetalen aan de Belastingdienst. Lees hier de reconstructie.
WAT ZIJN DE GEVOLGEN VOOR GEDUPEERDEN?
Steve Kuipers was een van de ouders die ten onrechte van fraude werd beschuldigd en moest ruim 50 duizend euro aan de Belastingdienst terugbetalen. ‘Dan besef je pas echt wat stress is.’
KRITIEK OP HET HUIDIGE TOESLAGENSYSTEEM
De problemen bij het uitkeren van zorg-, huur- en kinderopvangtoeslagen zijn met het huidige toeslagensysteem niet op te lossen. Volgens een beleidsonderzoek steekt het stelsel psychologisch verkeerd in elkaar.